Jeremić u Južnoj Africi o ciljevima i debatama UN

Jeremić je sa predsednikom Jakobom Zumom i ministarkom spoljnih poslova Maitom Masabane razgovarao o procesu izrade globalnih ciljeva održivog razvoja i nove razvojne strategije UN za period nakon 2015. godine, saopšteno je iz kabineta predsednika GS UN.

Ministarka Masabane je potvrdila veliki interes svoje zemlje za tematsku debatu koju je srpsko predsedavanje zakazalo za 10. septembra o ulozi agencija za ocenu kreditnog rejtinga u medjunarodnom finansijskom poretku i najavila učešće na najvišem nivou.

Ona je čestitala srpskom predsedavanju GS na uspostavljanom mehanizmu saradnje izmedju UN i G20, i ocenila ga kao "najbolje u skoroj istoriji Ujedinjenih nacija".

Masabane je, kako se dodaje, takodje izrazila zahvalnost Južne Afrike zbog organizovanja prve tematske debate u GSUN o Africi i zbog aktivnog zalaganja sprskog predsedavanja da se tom prilikom usvoji istorijska politicka deklaracija o Africi u 21 veku.

Jeremić je sa predsednikom Zumom razgovarao i o političkoj i ekonomskoj situaciji u u Africi, a Zuma je izrazio želju da poseti Srbiju i podržao unapredjenje bilateralne saradnje.

Jeremić se, kako se navodi, ovom prilikom zahvalio za sveobuhvatnu podršku Južne Afrike srpskom predsedavanju.


Blic

južna afrikaunvuk jeremić