Policija ispituje poslovanje Zvezde i Partizana

Do sada je saslušano više desetina osoba. Takođe, kako nam je potvrđeno, pod istragom je i Fudbalski savez Srbije.

Radna grupa koja radi na slučajevima 24 sporne privatizacije ispituje poslovanje oba kluba, i to ne samo transfere, već sve tokove novca. Provere obuhvataju period od poslednjih deset godina, a do sada je, kako nam je potvrđeno, saslušano četrdesetak ljudi iz Zvezde i destak iz Partizana, ali u ovoj fazi, u svojstvu građanina.

Oni koji prate događanja u sferi sporta smatraju da bi bilo veoma važno da država ide do kraja u ispitivanjima zloupotreba.

"Bilo bi dobro da država otkrije sve finansijske tokove i eventualne kriminalne radnje koje su se događale u Zvezdi i Partizanu, da se ubuduće u slučaju da država nastavi da ih pomaže u ovolikom broju ne bi dogadjale slične stvari da pare poreskih obveznika ne bi odlazile u tuđe džepove. Mada, ja sam generalno skeptičan što se tiče odlučnosti države zato što je svaka vlast koja je došla ubacuje svoje ljude u fudbalske klubove, i to im služi za neke njihove razloge", rekao je Đorđe Odavić iz Novog magazina

Inače, list "Nedeljnik" piše da su po nalogu tužilaštva, do sada saslušani i bivši generalni sekretar crveno-belih Andrija Kleut, Goran Vasilijević i igrači Pavle Ninkov i Nenad Kovačević. Takodje se navodi da je samo od transfera fudbalera nestalo više od 50 miliona evra.

"Koliko ja znam, inspektori uprave kriminalističke policije, nije im ovo prvi put da su oni ušli niti prvi put da su oni ispitivali nekoga. Mislim da su ove godine više puta gledali papire i razgovarali sa ljudima. Pošto su to ozbiljni momci ajde da se nadamo da će da urade i ozbiljan posao. Opet sa druge strane, politički uticaj na bilo kakvo dešavanje u najvećim fudbalskim klubovima Zvezdi ili Partizanu je presudan u ovom slučaju. To se dokazalo i do sada i verovatno će da bude i u nekom narednom periodu", kaže Odavić.

I dok podseća da pretkrivični postupak može, ali i ne mora da dovede do krivičnih prijava, ocenjuje da ne bi bilo iznenadjenje da ponovo vidimo neka imena koja su ranije ispitivana ili su se već našla pred sudom.

"Dragana Džajića možemo eventualno ponovo očekivati. Njemu ne može da se sudi za isto krivično delo, odnosno ono za šta je oslobodjen abolicijom predsednika Republike. Ako se radi o nekim zloupotrebama vezanim za neke druge igrače i za neke druge poslove naravno da može da bude ponovo procesuiran i da mu bude sudjeno", dodao je Odavić.

Kako saznajemo, istraga traje i u Fudbalskom savezu Srbije, ali o tome za sada nema više detalja. Štampa navodi da policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal već duže vreme proveravaju više od deset prodaja fudbalera, od kojih su najsumnjivije prodaje italijanskim prvoligaškim klubovima. Kako navode, dokumentacija koja može biti značajan dokaz je stigla iz Italije, a očekuje se da pristignu i papiri iz Belgije i Holandije.

Izvor: B92

partizanpolicijazvezda