Deset stvari zbog kojih ćeš sigurno zažaliti

1. Glumiš da si nešto što nisi

Ako se stalno foliraš zbog drugih, živiš ispod maske i zidova koje si postavio vremenom ćeš zaboraviti ko si ti zapravo. Zato što toliko pažnje posvećuješ tome šta drugi misle tvoj pravi karakter će ostati negde duboko.

Nemoj se plašiti osude i ne moraš svima da se dopadneš po svaku cenu. Ne moraš da budeš savršen i da inpresioniraš ljude. Tvojim prijateljima je dovoljno da se dopadneš ti, sa svim svojim vrlinama i manama.

2. Pratiš tuđe snove

Najveći izazov u životu je da otkriješ ko si ti zapravo, a sledeći je da budeš srećan sa tim što si otkrio. Da bi to uspeo, moraš da otkriješ svoje želje, ciljeve i snove. Da li se neko ne slaže sa tvojim planovima? Možda roditelji, prijatelji ili dečko/devojka? Odlično! To samo znači da znaš šta hoćeš i pratiš svoj put.

3. Imaš loše društvo

Ne dozvoli da budeš okružen lošim ljudima, onima koji rade loše stvari, negativni su, kritikuju i ogovaraju i jednostavno znaš da nisu OK. Umesto besa, ljutnje i mržnje odaberi mir, ljubaznost, saosećajnost i strpljenje. To je stvar samo tvog izbora.

4. Sebičan si

Ono što si uradio za sebe će na kraju sa tobom otići u grob. Ono što si uradio za druge će ostati u svetu zauvek. Strašno je lako biti sebičan i egoističan. Za darežljivost je potrebno da se potrudiš ali ćeš odmah shvatiti da vredi svaki potrošeni minut ili, grašku znoja pa sto puta više.

5. Nećeš da odrasteš

Ako želiš da znaš kakva je bila prošlost pogledaj u sadašnjost. Ako želiš da znaš kakva će biti budućnost, pogledaj sadašnjost. Ono što je bilo, bilo je. Vreme je da preuzmeš odgovornost i samostalno donosiš odluke za sebe. Prihvati da se stvari stalno menjaju i trudi se da izvučeš najviše iz svega.

6. Odustaješ

Za ispite na fakultetu se kaže da ne mogu da se padnu, već samo da se polože. Tako je i u životu. Nema neuspeha, već samo rezultata. Zato nikada ne odustaj. Uspeh je proces i put a ne jednokratno dostignuće. Gradi ga vremenom i ne dozvoli da te prepreke razočaraju.

7. Tražiš savršenstvo

Ako misliš da si perfekcionista bolje odmah počni da se menjaš. To je samo alibi da ne radiš ništa. Čak loše nešto je bolje od najboljeg ništa. Uradi stvari pa makar i ako nisu savršene. Takođe, nemoj se baviti sitnicama i gubiti vreme i energiju na stvari koje ne možeš da promeniš.

8. Prihvataš manje od onog što zaslužuješ

Oko važnih stvari nemoj praviti kompromise. Ako misliš da zaslužuješ više i bolje u pravu si. Ponekada je porebno da padneš stvarno nisko da bi mogao da poletiš više nego ikada pre. Nekada je potrebno da svoje oči ispereš suzama kako bi video bolje. Nauči da kažeš ne.

9. Odlažeš

Mladi će često pokušati da odlažu stvari. Učenje, obaveze, odluke. Ali nemoj to da radiš, pošto će ti vreme isteći. Jednog dana ćeš se probuditi i shvatiti da više nemaš vremena za nešto što si oduvek hteo da uradiš. Ne odlaži!

10. Lenj si

Svet ti ne duguje ništa i neće ti vratiti nikada to ništa ako sam ne uzmeš ono što želiš. Prestani da maštaš i počni da radiš. Preuzmi kontrolu nad svojim životom i nemoj da zavisiš ni od koga. Shvati da si potreban svetu i da si važan. Nemoj da čekaš da neko, nekad uradi nešto. Nekad je SAD a neko si TI.

Izvor: novimagazin

kajanjestvari