GAK-u Narodni front dostavljen izveštaj o smrti bebe

Ne precizirajući kakav je sadržaj izveštaja, u saopštenju se ističe da GAK "Narodni front" ima rok od najviše tri dana da podnese prigovor, odnosno da se složi sa izveštajem nadzornika.

Tek po isteku tog roka izveštaj se smatra konačnim i dostavlja se Ministarstvu zdravlja, koje odlučuje o eventualnim koracima
, koje će preduzeti u skladu sa zakonom, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je, podseća se, odmah po saznanju za neželjeni ishod porođaja obavljenog 29.07.2013. godine u GAK "Narodni front" izvršilo vanredni inspekcijski nadzor i naložilo vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju i porođaju.

Zdravstvena inspekcija je u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti naložila GAK "Narodni front" da u roku od dva dana dostavi Ministarstvu zdravlja izveštaj o sprovedenoj unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada.

Spoljni stručni nadzornici su 1. avgusta 2013. godine započeli vanrednu proveru u GAK "Narodni front". Za njihovo konačno mišljenje bio je neophodan i obdukcioni nalaz i sve relevantne činjenice iz postupka unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada, navedeno je u saopštenju.

Spoljni stručni nadzornici izveštaj o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada dostavljaju u roku od 15 dana od dana završetka nadzora.

Kako je juče preneo B92, unutrašnja kontrola je pokazala da je beba koja je umrla na rođenju 29. jula u klinici "Narodni front" preminula zbog propusta lekara u praćenju blizanačke trudnoće
. Takav nalaz unutrašnje kontrole potvrđen je i u izveštaju spoljnog inspekcijskog nadzora.

Prema saznanjima B92, utvrđeni su propusti dežurnih lekara u praćenju ove blizanačke trudnoće prethodnog dana jer bi, prema oceni kontrole, porođaj carskim rezom dan ranije doveo do toga da se obe bebe rode sa slabijom kondicijom, ali ipak žive.

(Izvor: Tanjug)

bebagak narodni frontnarodni front