Pet začina koji tope kilograme

Bez obzira da li je reč o slanom obroku ili ukusnom dezertu, ove biljke nam pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tela.

Ovi začni utiču povoljno na cirkulaciju, imunitet, jetru i probavne organe, ali značnajo utičiču i na topljenje kilograma.

Cimet

Jedna kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i podstiče lakšu probavu. Takođe, snižava loš holesterol od sedam do 27 odsto i holesterol u celini između 12 i 26 odsto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju dijabetesa.

Međutim, sa njim ipak ne treba preterivati jer može uzrokovati i oštećenje jetre.

Crvena papričica

Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu koja daje pikantnu aromu pa je čini prvim prirodnim sastojkom koji može podstaknuti nervni sistem da podigne telesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začnjenog ukusa, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.

Crni biber

Ovaj začin odličan je pri poboljšavanju probave , ali i njegov glavni sastojak piperin pruža mu malo pikantniji ukus pa takođe i ubrzava metabolizam.

Crni bier je najkorisniji kada se upotrebljava sveže samljeven.

Semenke slačice

Kao i svi začni na ovoj listi, semenke od kojih se proizvodi senf ubzava sagorevanje masti. Samo nekoliko sati nakon konzumacije obroka sa ovim začinom, metabolizam se ubrzava za 20 do 25 odsto, što znači da u obroku od 750 kalorija sagoreva njih 45.

Đumbir

Pozitivno reaguje na crevnu floru, što znači da pojačava probavu i preradu hrane u želucu. Đumbir je zbog ovoga prozvan „tonikom” zaceo probavnim sistemom.

Izvor: novimagazin

kilogramiza?inizdravlje