Pet stvari koje su za srpski standard bezobrazno skupe

Nekretnine
Cene stanova nikad niže, vest je koju u poslednje dve godine čitamo. I to je istina. Jedino što i tako “snižen” kvadrat kod nas nema ko da kupi. U Beogradu cena kvadrata je od 1.000 do 1.800 evra, a u Novom Sadu od 900 do 1.300 evra. Za stan od 30 kvadrata, u kome bi četvoročlana porodica morala da se stisne, potrebno je izdvojiti najmanje 27.000 evra ne računajući dodatne troškove za prenos vlasništva i slično.

Garderoba
Šta zaista znači sniženje cena garderobe, znaju oni koji su zatekli “sale” znak na radnjama u inostranstvu. Iako i kod nas na izlogu piše da su krpice snižene i do 70 odsto, cene su i dalje za naše uslove visoke. Majice su oko 10 evra, suknje 20, a sakoi i po 50. U Nemačkoj, na primer, markirane majice na sniženju koštaju i po pet evra, dok su suknje mogu kupiti za 10 do 20, a sakoi i haljine do 30 evra. Prosečna plata u Nemačkoj je pet puta veća nego u Srbiji.

Krediti
Srbija je poznata po tome što ima najviše kamate u Evropi. Od pre
početka krize 2007. do danas, kod nas su dinarski keš i potrošački krediti još i poskupeli. Kamate za takve zajmove kreću se u proseku oko 20 odsto, dok su u EU i nekoliko odsto jeftinije. Kamate na kredite u evrima kod nas idu i do 30 odsto, a u susednoj Hrvatskoj, koja je odnedavno članica EU, za iste kredite plaćaju dva i po, pa i tri puta niže kamate, dok su njihove prosečne plate i penzije isto toliko puta veće.

Avio-karte
Dugogodišnji povlašćeni položaj "Jata" na srpskom nebu doveo je do toga da je konkurencija na tržištu veoma slaba. Naš izbor sveden je na nekoliko niskobudžetnih kompanija: “Viz er”, “Izi džet” “Flaj Dubai”, “Džerman vings”, te smo i dalje bez većine atraktivnih destinacija kada su jeftini letovi u pitanju.

Automobili, putarine...
Cene novih vozila u Srbiji iste su ili neznatno manje nego na zapadu, na kojem su plate znatno veće nego u Srbiji. S polovnjacima slična priča. Primera radi, za polovan automobil BMW serije 1 u Srbiji treba izdvojiti od oko 11.000 evra pa naviše, dok isti takav polovnjak na auto-pijacama u Nemačkoj košta nešto više od 7.000 evra. U Srbiji je i putarina papreno skupa, pogotovo ako se uzme u obzir da se naplaćuje i na drumovima koji su samo na papiru autoput.

Cigarete i provod jeftiniji nego u EU

POREĐENJE - Kod nas cigarete mogu da se kupe za jedan ili dva evra, dok ćete ih u Evropi teško naći ispod četiri evra. Noćni provod takođe je povoljan, može da se izađe i sa 10 evra, a pivo košta tek 1,5 evra, dok u inostranstvu za taj novac mogu da se dobiju u proseku dva pića. Srbija je i dalje jeftina u poređenju s Evropom i kad je reč o ceni struje i gasa.

Izvor: 24sata

automobiliavio kartegarderobakreditinekretnine