Dobri delfini stalni stanovnici Bokokotorskog zaliva

"Radi se o takozvanim dobrim delfinima (Tursiops truncatus). Primetili smo pet odraslih i tri mladunca. Njihovo kretanje zabeležili smo u kotorskom, tivatskom i zalivu Herceg-Novog”, rekao je danas Radio Kotoru rukovodilac NETCET projekta u Institutu za biologiju mora dr Mirko Đurović.

Ovaj projekat se jednim delom finansira iz sredstava Europske unije, a realizuje na području Bokokotorskog zaliva i otvorenog mora Crne Gore.

Primećeno je, navodi Đurović, da se izvestan broj plovila u našem zalivu kreće brzinom mnogo većom od propisane, što bi moglo izazvati sudar sa delfininima i njihovo eventualno povređivanje.

Tako su članovi istraživačkog tima kojeg, osim Đurovića, čine još dr Zdravko Ikica i Vladan Vuković, došli na ideju da štampaju postere za skipere brodova, na kojima su jasno istaknuta pravila kako se i pod kojim uslovima mogu posmatrati delfini.

“Osnovno pravilo je da, ukoliko ih vidite, smanjite brzinu kretanja plovila, ustanovite smer njihovog kretanja i onda se plovilom krećete u njihovom smeru, ne približavajući im se na udaljenost manju od 100 metara”, zaključio je Đurović

(Izvor: Radio Kotor)

boka kotorskacrna goradelfindelfini