Antićev odlazak iz gradske skupštine ne ugrožava Đilasa

Rikošet rekonstrukcije Vlade Srbije neće pogoditi Dragana Đilasa i izbaciti ga iz fotelje gradonačelnika Beograda. Ukoliko lider socijalista Ivica Dačić, odluči da novi ministar saobraćaja, kako se spekuliše, bude Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda u drugom mandatu, prekompozicije vlasti u glavnom gradu neće biti.

Više struja u Socijalističkoj partiji Srbije proteklih dana pokušavaju da promovišu „svoje” kandidate za ministre u rekonstruisanoj vladi, ali u tim opcijama nije se razmatrala mogućnost smene Dragana Đilasa. O navodnoj promeni beogradske vlasti više se spekuliše u medijima, nego što je to sada ozbiljna politička tema.

Pre nekoliko dana Ivica Dačić je ponudio Saši Antiću mesto ministra saobraćaja. Ukoliko na kraju predsednik beogradskog odbora socijalista zameni Milutina Mrkonjića imaćemo problem u Beogradu, ali to ne znači da će Đilas u septembru biti smenjen niti se o tome razgovara“, uverava sagovornik iz vrha SPS-a.

Aleksandar Jovičić, potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i šef odborničke grupe naprednjaka u beogradskom parlamentu, kaže da prvo treba sačekati odluku socijalista ko će biti ministri u rekonstruisanoj Vladi Srbije.

Prvo da vidimo da li će Aleksandar Antić otići na višu funkciju. Ne bismo donosili brzoplete zaključke, da sačekamo odluku koalicionih partnera na republičkom nivou, pa ćemo posle toga razgovarati o eventualnoj smeni beogradske vlasti“, ističe Jovičić.

Problem socijalista je što bi odlaskom Antića u republičku vladu znatno oslabio njihov uticaj u radu lokalne vlasti, a adekvatnu zamenu nemaju. Samo neko ko je odbornik u gradskom parlamentu može da postane gradonačelnik ili predsednik Skupštine grada, a među devet socijalističkih odbornika nijedan nema političku težinu i snagu da zameni Antića i postane drugi čovek Beograda.

Kada smo pre godinu dana napravili koaliciju sa Demokratskom strankom, svoje najbolje kadrove smo postavili u gradsku vladu i na čelna mesta nekoliko komunalnih preduzeća. Objektivno nemamo čoveka koji bi mogao da zameni Antića na mestu predsednika beogradskog parlamenta. U svakom slučaju ne očekujemo da bi njegov odlazak doveo do krize stranke i naše vlasti u prestonici“, uverava član Predsedništva SPS-a.

Socijalisti bi, odlaskom Antića, bili prinuđeni da ponovo razgovaraju sa demokratama o raspodeli funkcija u Beogradu. Najverovatnije bi umesto Antića, novi predsednik Skupštine grada bio Zoran Alimpić iz Demokratske stranke, koji je sada njegov zamenik, a koji je bio na čelu gradskog parlamenta pre prvog Antićevog mandata. U tom slučaju ostaje pitanje šta bi socijalisti od demokratske stranke tražili.

O tim kombinacijama nije bilo govora. Sačekaćemo odluku Ivice Dačića o izboru novih ministara i posle toga odlučivati šta je za partiju najbolje rešenje“, napominje funkcioner SPS-a.

Očekuje se da, bez obzira da li će Aleksandar Antić ostati predsednik Skupštine grada ili postati ministar saobraćaja, redovna sednica gradskog parlamenta bude održana krajem septembra, kako je i planirano.

Demokrate su svesne da je njihova politička sudbina u rukama Aleksandra Vučića i Ivice Dačića i da bi jača kritika mogla da pokrene lavinu koja bi im odnela vlast u Beogradu i Vojvodini.

Aleksandar Jovičić podseća da naprednjaci poslednjih meseci traže od Dragana Đilasa da podnese ostavku na mesto gradonačelnika, jer kako tvrdi, u gradu se vodi loša politika i nenamenski se troši novac. Kako je „Politika” ranije pisala, za naprednjake je apsolutno neprihvatljivo da smene Đilasa, jer bi u tom slučaju, lider DS-a bio proglašen za političku žrtvu.

Izvor: Politika

Aleksandar Antićdragan ?ilasSkupština Beograda