Muškarci doživljavaju uspeh svojih žena kao svoj neuspeh?

Žene su se, naprotiv, osećale bolje u vezi kad bi njihov partner u nečemu bitnom uspeo. Istraživanje sprovedeno na oko hiljadu heteroseksualaca pokazalo je da muškarci podsvesno imaju velikih problema sa samopoštovanjem kad njihove partnerke uspeju u nečemu u čemu su oni podbacili.

"Ima smisla u tome da će se muškarac osećati ugroženim ako njegova devojka ili supruga uspe u nečemu u čemu on nije ", rekla je Kejt Ratlif, glavna autorka studije sa Univerziteta na Floridi.

"Ova studija je pokazala da muškarci doživljavaju uspeh svojih partnerki kao svoj neuspeh".

Eksperiment sproveden u Holadniji i Univerzitetu u Virdžiniji pokazao je takođe iznenađujuće rezultate. Parovi su rešavali određeni test, a svakoj osobi je pojedinačno rečeno kako je njegov ili njen partner po osvojenim bodovima u testu među prvih ili zadnjih 12 odsto svih studenata univerziteta.

Iako nije bilo vidljive promene u njihovom samopoštovanju, podsvesna je reakcija muškaraca pokazala da će se verovatno osećati loše nakon što im je rečeno da se njihova partnerka svojim rezultatom testa uvrstila među prvih 12 odsto.

Izvor: b92

muškaracneuspehuspehvezažena