Drugi svetski rat: 74 godine od okupacije Poljske

Po broju držаvа - 61 država učestvovala je u ratu, broju ljudskih žrtаvа i stepenu mаterijаlnog rаzаrаnjа Drugi svetski rаt predstаvljа nаjveći oružаni sukob u istoriji čovečаnstvа.

Bio je to nаjveći rаt u ljudskoj istoriji, sа više od 100 milionа ljudi koji su služili u vojsci 30 rаzličitih držаvа.

Drugi svetski rat obeležili su i holokaust i jedini primer upotrebe nuklearnog oružja u ratu, a posledica toga je smrt skoro 40 miliona civila.

U Evropi materijalna šteta je procenjena na oko 277,7 milijardi dolara prema cenama iz 1938. gedina, a u Jugoslaviji na 46,9 milijardi dolara.

Nagasaki

Invazija na Poljsku i početak rata

Invazija na Poljsku (Überfall auf Polen) snaga Vermahta od 1939. godine označila je početak Drugog svetskog rata u Evropi.

Invazija je počela 1. septembra, nedelju dana posle potpisivanja pakta Ribentrop-Molotov, a završila se 6. oktobra do kada su Nemačka i Sovjetski Savez podelili i anektirali celu Poljsku, dok je njena vojska je kapitulirla.

Ujedinjeno kraljevstvo i Francuska su 3. septembra objavile rat Nemačkoj, nakon što su se ugovorom obavezale da će štiti Poljsku, međutim njihove vojne aktivnosti su bile minimalne i nisu donele nikakvo vojno olakšanje.

Rat u Evropi se završio sovjetskim osvajanjem Berlina i bezuslovnom nemačkom predajom 8. maja 1945. Nakon savezničke Potsdamske deklaracije 26. jula 1945. SAD su bacile atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Suočen sa neizbežnom invazijom japanskog arhipelaga i sovjetskom invazijom Mandžurije, Japan se predao 15. avgusta 1945. okončavši rat u Aziji i dovevši do totalne pobede Saveznika nad Osovinom.


drugi svetski ratgodišnjicapoljska