Iran: Sirijska vlada izvela napad hemijskim oružjem protiv sopstvenog naroda

Rafsandžanijeva izjava se drastično razlikuje od ranijih navoda iranskih funkcionera, koji su ocenili da su napad 21. avgusta izveli sirijski pobunjenici.

"Narod je bio meta hemijskog napada od sopstvene vlade i sada narod treba da očekuje napad iz inostranstva", rekao je on, prenosi Rojters.

"Upravo sada Amerika, zapadni svet zajedno s nekim arapskim zemlja, poziva na rat protiv Sirije, neka je bog upomoći narodu Sirije", kazao je Rafsandžani.

"Narod Sirije se toliko napatio u protekle dve godine. Zatvori su pretrpani, a tamo su i stadione pretvorili u zatvore. Ubijeno je više od 100.000 ljudi a milioni raseljeni, što govori o golemoj patnji naroda", rekao je on.

Teheran važi za velikog saveznika Sirije.

Rafsandžani je blizak prijatelj iranskog predsednika Hasana Ruhana i predsedavajući je saveta koji pomaže iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, navodi britanska agencija.

Iranski vojnici su trpeli napade hemijskim oružjem tokom rata protiv Iraka 1980-1988. godine, a Iran je neprestano osuđivao njegovu primenu, preneo je Rojters.

Izvor: B92, Tanjug

hemijsko oružjeiraksirija