Završen sastanak Dačić-Ešton-Tači

Dijalog je počeo bilateralnim susretom visoke predstavice EU Ketrin Ešton sa članovima beogradskog pregovaračkog tima koji predvodi predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton se potom sastala s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem, a nakon bilateralnih razgovora dijalog će se nastaviti zajedničkim razgovorima u toku radne večere.

U kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton večeras su, nešto posle 20 sati, počeli trilateralni razgovori Beograda i Prištine, a večerašnja runda protiče u znaku protivrečnih izjava kosovskog premijera Hašima Tačija i portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič o tome šta je tema razgovora.

Dok je Kocijančič popodne rekla novinarima da će centralna tema ove runde dijaloga biti prireme za lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, Tači je neposredno nakon toga izjavio da o tome večeras uopšste neće biti reči.

"O svemu što se tiče izbora odlučivaće se u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini, a ne u Briselu"
, rekao je Tači novinarima ulazeći u zgradu Evropske službe za spoljne poslove, na razgovore sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

Članovi beogradskog pregovaračkog tima nisu se uoči početka dijaloga obraćali javnosti.

Glavni nerešen problem u vezi sa izborima je naziv jedinstvene srpske liste "Građanska inicijativa Srbija", koji prištinska strana ne želi da prihvati.

Kosovski premijer Hašim Tači danas je uoči bilateralnog sastanaka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu izjavio da u ovoj rundi pregovora s Beogradom očekuje konačan dogovor o telekomunikacijama i energetici.

B92

briselbriselski sporazumhašim tačiivica dačićketrin eštonsastanak