Telekom Srbija: Nameštaljka sa kioska

Ovim rečima Predrag Ćulibrk, generalni direktor „Telekoma Srbija“, odgovara na napise u pojedinim medijima, u kojima se domaći operator u vlasništvu države dovodi u vezu sa kriminalnim klanovima.

Povod za javno obraćanje prvog čoveka „Telekoma“ u utorak su napisi da je „Telekom“ potpisao ugovor o distribuciji elektronskih dopuna za telefone sa firmom „DTM investments“, u čijem osnivanju je, kako se navodi, učestvovao i Nikola Dimitrijević, koji je pravosnažno osuđen za pranje novca Darka Šarića.

Ćulibrik ističe da je stoprocentni vlasnik i direktor firme „DTM investment“ Vlada Mijailović, koji nije pravosnažno osuđivan, procesuiran, niti je protiv njega ikada vođen krivični postupak, a da ta kompanija već nekoliko godina uspešno posluje u Srbiji i regionu. To je, prema Ćulibrkovim rečima, jedini preostali distributer koji ima tehnologiju, znanje, iskustvo da ispuni visoke kriterijume „Telekoma Srbija“.

VLASNIK „Centrosinergije“ je, prema podacima Agencije za privredne registre, preduzeće „Centroštampa holding“ koja posluje u okviru „Centroproizvoda“. Zvanični vlasnici „Centroproizvoda“ su Darko Bajčetić sa 0,06 odsto i „Properti plus“ iz Lihtenštajna.

„Telekom“ nije istražni organ“, ističe Ćulibrk. „Ovo je čista nameštaljka. Najveći problem je što određeni pojedinci nemaju više podršku predstavnika države kao što su je imali ranije. To je pozadina svih ovih napada. Ugovor sa „Centrosinergijom“ sklopljen je u decembru 2011. godine i dalje se poštuje. „Telekom Srbija“ godišnje po osnovu tog ugovora „Centrosinergiji“ isplaćuje šest miliona evra za usluge. Odredbe ugovora se i dalje poštuju, ali „Telekom“ želi da uvede još jednog distributera.

Ćulibrk je zapitao i zašto mediji koji objavljuju tekstove protiv „Telekoma“ nisu o tome pisali u vreme prethodnog rukovodstva, kao ni o činjenici da je tadašnja Vlada Srbije 2011. godine svojim zaključkom direktno preporučila sklapanje ugovora sa „Centrosinergijom“.

Prvi čovek „Telekoma“ javno je upitao i zašto do sada niko nije pisao o tome kako je „Centosinergija“ postala jedini distributer pripejd dopuna u MTS.

Nije se pisalo ni o tome kako je u periodu od 2009. godine, kada je kompanija „Futura“ danas u sastavu „Centrosinergije“ otišla u stečaj, do decembra 2011. godine, kada je potpisan ugovor o generalnoj distribuciji sa „Centrosinergijom“, dug „Future prema „Telekomu“ porastao sa 446 miliona dinara na blizu dve milijarde dinara“, navodi Ćulibrk. „Osim toga, ugovorom o generalnoj distribuciji sa „Centrosinergijom“ prestalo je da radi tridesetak manjih ili većih distributera koji su dobrim delom ušli u sastav te kompanije, a čiji su predstavnici pisali tadašnjem predsedniku države tražeći zaštitu svojih interesa.

On je pozvao nadležne organe da još jednom provere kompaniju „DTM investment“ i zapisao se zašto samo Telekom ima problem zbog saradnje sa tom kompanijom, ali ne i druge firme u regionu.

Medijima je, posle konferencije za medije u utorak, dostavljen deo iz otvorenog pisma „Centrosinergije“ direktoru „Telekoma Srbija“, u kom se najavljuju krivične prijave protiv Ćulibrika i odgovornih lica u kompaniji, u slučaju da se i dalje nastavi sa „poklanjanjem distribucije firmi ‘DTM investment’“.

Izvor: Novosti

predrag ?ulibrktelekom srbija