BiH: Potvrđena optužnica protiv Cvetkovića za genocid

Cvetković je rođen 1968. godine u Tuzli. Uhapšen je u Izraelu u januaru ove godine na osnovu međunarodne poternice, a Bosni i Hercegovini je izručen u avgustu.

Optužen je da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, tokom juna i jula 1995. godine učestvovao u sistematičnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene zone UN - Srebrenica.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, tada je oko 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dečaka Bošnjaka je pogubljeno po prekom postupku.

Cvetković je učestvovao u ubijanju muških pripadnika grupe Bošnjaka i nanosio im teške fizičke ozlede i psihičke povrede, navodi se u optužnici.

Nakon zauzimanja Srebrenice, kada je celokupno bošnjačko stanovništvo proterano iz zaštićene zone, 16. jula 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, streljao je zarobljenike u grupama od po deset osoba.

Na farmi Branjevo u opštini Zvornik, učestvovao je u streljanju najmanje 900 zarobljenih muškaraca i dečaka Bošnjaka starosne dobi od 15 do 84 godine.

Tokom masovnih streljanja, Cvetković je dao naredbu jednom pripadniku 10. Diverzantskog odreda da puca iz puškomitraljeza u zarobljene kako bi strijeljanje brže teklo, dok su ostala trojica pripadnika odreda, nakon izvršenog streljanja svake grupe zarobljenih, tragali za preživelima, pucajući im u glavu kako bi se uverili da niko nije preživeo.

Izvor: Blic

aleksandar cvetkovićBosna i hrecegovinagenocidoptužnicasrebrenica