Udruženje porodica ubijenih u Klečki: Euleks nas je izneverio, prekidamo saradnju

"Današnja oslobađajuća presuda za Fatmira Ljimaja i njegovih devetoro saizvršilaca, gde je bilo i svedoka i dokaza, potpuno je porazila porodice kidnapovanih i ubijenih", kazala je Đikanovićeva i ukazala da se pretpostavlja da je u krečanu u selu Klečka bačeno najmanje 50 zapaljenih tela, uglavnom Srba.

Prema njenim rečima, problem je još veći jer Klečka nije imaginarna masovna grobnica, već jama iz koje su eshumirani posmrtni ostaci koji su identifikovani i predati porodicama.

Ostaci tih devet identifikovanih, masakriranih tela su sahranjeni. Neko je ubio te ljude, čak je malo jasnih slučajva kao što su te dve masovne grobnice - Klečak i Volujak. Ako ih nisu ubili Ljimaj i "drugovi", za koje se to pouzdano zna, onda zahtevamo od Euleksa da istraži ko je - kazala je Đikanovićeva.

Ona je dodala da su Udruženje i porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu verovali da će pravda, za koju kažu da je spora ali dostižna, konačno posle 15 godina kako su Srbi stradali i bačeni u jamu, biti zadovoljena.

"Verovali smo da je saradnja sa Euleksom iskrena, posle ovoga nema više smsila, ovo je tako čist slučaj, bilo je mnogo svedoka. Problem je jedino što svi putevi otkrivanja zločina nad Srbima vode do političkog i državnog vrha Kosova"
, kazala je Đikanovićeva.

"Nemamo više kome da verujemo i kome da se obratimo, verovali smo tom sudu sastavljenom od Euleksovih sudija, a ispalo je da od toga nema ništa"
, dodala je ona.

Osnovni sud u Prištini danas je, na ponovljenom suđenju u Prištini, oslobodio bivšeg komandanta OVK Fatmira Ljimaja i još devetoricu optuženih za ratne zločine u selu Klečka, zbog nedostatka dokaza.

Izvor: beta

euleksfatmir ljimajklečkaporodice