Nov udar na kućni budžet: Grejanje sve skuplje

Potrošači koji se greju preko toplana, ovu sezonu dočekaće sa podgrejanim računima. Centralno grejanje poskupeće u većini gradova Srbije već od oktobra i to u proseku oko pet odsto. Elektrane novi udar na kućni budžet pravdaju poskupljenjima ostalih energenata, ali i svojim dugovima prema "Srbijagasu" od prethodne godine.

Prema rečima Dejana Stojanovića, predsednika Upravnog odbora "Udruženja toplana Srbije", domaćinstva koja greju stan od 50 kvadrata plaćaće sa poskupljenjem od 250 dinara do 500 dinara više.

Ovih dana veliki broj toplana podnose zahteve svojim gradovima kako bi dobile pravo da poskupe“, objašnjava Stojanović. „Glavni uzrok dizanja cena jeste poskupljenje električne energije za deset odsto u avgustu, a zatim i prirodnog gasa mesec dana kasnije. Korekcija zavisi i od toga kada su poslednji put menjali cene i da li su se uskladili sa propisima o minimalnim i maksimalnim iznosima.

SPREMNI ZA ZIMU
Tehnički uslovi za početak grejne sezone ispunjeni su u 90 odsto toplana u Srbiji, gde su završeni ili se privode kraju remonti. Ipak, u nekim elektranama postoji problem zbog vraćanja dugova. - Najveće probleme imamo u Novom Pazaru, gde je zbog neplaćenih dugovanja prema "Srbijagasu" blokiran račun toplane - objašnjavaju iz Udruženja toplana Srbije. - Gotovo sve ostale elektrane su ušle u reprogram zaostalih računa, pa to neće ometati pokretanje sistema sredinom oktobra.

Od plavog energenta "Srbijagasa" snadbevaju se ukupno 33 toplane u zemlji, pa će svaka od njih morati da koriguje cenu u zavisnosti od toga koliko gasa koristi za grejanje domaćinstava. Skoro sto odsto ovaj gas kupuje i toplana u Subotici, Šapcu, a od energenta "Srbijagasa" se u velikoj meri snadbevaju i velike toplane poput Beograda, Novog Sada, Kraljeva.

Naša toplana se 50 odsto snabdeva od "Srbijagasa", a za drugu polovinu koristimo mazut“, kaže Zoran Šibalić, direktor užičke toplane. „Kako će gas od našeg snabdevača poskupeti 6,4 odsto, mi ćemo morati da podignemo cenu za minimalno polovinu od toga.

"Beogradske elektrane" među prvima su poslale gradskoj upravi predlog za veću cenu grejanja od 5,3 odsto i to od oktobra. Kvadrat koji toplana u Jagodini greje košta sada 86 dinara, a nadležni očekuju da će ga poskupljenje od pet odsto "popeti" - na 92 dinara po metru kvadratnom.

Još nije poslat predlog za poskupljenje Gradskom veću, jer se rade proračuni“, kaže Nadežda Marković Purić, direktorka toplane u Jagodini. „Toplana zagreva preko 3.942.344 kvadratna metra stambenog i poslovno-privrednog prostora.

REPROGRAM DUGA
Ministarstvo energetike preporučilo toplanama da omoguće građanima da reprogramiraju svoje dugove za grejanje. Ova preporuka posebno se odnosi na one toplane koje beleže manju naplatu potraživanja u odnosu na prethodnu godinu, kao što su Novosadska toplana, Energetika Kragujevac i toplane u Čačku, Valjevu, Pirotu, Vrbasu, Vranju i Velikoj Plani.

I Novosađani, čiji su stanovi povezani na sistem JKP "Novosadska toplana", mogu da očekuju povećanje cene grejanja. Koliko će ono biti, međutim, još nije poznato.

Finansijska situacija u našem preduzeću je izuzetno loša zbog nagomilanih dugovanja korisnika usluga koja trenutno iznose gotovo 2.800.000.000 dinara“, dodaju u "Toplani". „Upravo zbog toga, apelujemo na sve dužnike da u što kraćem roku izmire svoja dugovanja kako bismo mogli da završimo remont tehničkog sistema i da se pripremimo za predstojeću sezonu.

Mada se 93 odsto od ukupno 29.000 korisnika njihovih usluga greje na gas, u niškoj Toplani još se nisu bavili kalkulacijama u vezi sa novom cenom ovog energenta. Trenutna cena iznosi 93,4 dinara po kvadratu.

Izvor: Novosti

centralno grejanjetoplane