Božić: Preuveličavali su vrednost Telekoma

"Već od prvih dana, kada je vlada koju predvodimo mi naprednjaci počela da, kako to Ustav nalaže 'utvrđuje i vodi politiku zemlje', počeo je da se poonavlja jedan te isti problem", rekao je Božić u intervjuu za "Politiku".

Tako, kazao je on "kada mi iz 'Telekoma' otvorimo neko od glavnih pitanja poslovne politike u poslednjih šest ili sedam godina, uvek se suočavamo sa odsustvom prepoznatljivog legitimnog donosioca odluka".

Na pitanje da li je aranžman o otkupu 20 odsto akcija od Grka bio dobar posao, Božić je kazao da je papirima sve pokriveno i da postoje odluke organa 'Telekoma' i odgovarajuće odluke tadašnje vlade.

"Ono što uvek nedostaje jeste poslovna suština u slučaju ovog otkupa ili, šire gledano, legitimitet odluke, bile one poslovne ili političke",
istakao je Božić.

"Ako je Srbija, recimo, u Miloševićevoj epohi 1997. godine za tih 20 odsto akcija dobila dve petine od 1,5 milijardi maraka, ili 600 miliona maraka - što je, grubo sračunato 300 miliona evra, zašto bi ih pre skoro dve godine, u epohi pada svetske konkukture telekomunikacija i ekonomske krize, otkupila nazada za 380 miliona evra"
, upitao je Božić.

Prema njegovim rečima, "drugih 29 odsto akcija, italijanskih, 2003. godine otkupljeno je za samo 195 miliona evra - dakle dvostruko jeftinije - u vreme mnogo bolje konkukture svetskih telekomunikacionih operatera i euforije rasta svetske, pa i srpske privrede, kada većina nije ni sanjala o drami koja će 2008. krenuti sa Volstrita".

Što se tiče "deljenja" besplatnih akcija građanima i zaposlenima kompanija koje su postale akcionarska društva, Božić kaže da su izbore 2008. godine Demokratska stranka i njeni potonji koalicioni partneri dobili upravo na čuvenoj podeli 1.000 evra po glavi.

Do sada je, za pet godina, kazao je Božić isplaćeno manje od 200 (100 od NIS-a 80 od 'Telekoma' i nekoliko evra od aerodroma).

"Do 1.000 ne može da se dobaci ni za 25 godina, čak i ako prodamo ceo EPS, a potom ne znam šta možemo (a i zašto) da prodamo"
, dodao je on.

Božić kaže da su i isplata i deljenje namerno pod navodnicima jer, kako je rekao "deljenje je zapravo deljenje onog što ionako pripada građanima Srbije, a isplata je vezana za stvarnu, a ne procenjenu vrednost".

"Dakle, naduvavanje vrednosti 'Telekoma' samo je stvorilo iluziju građanima da u džepu imaju tih 80 evra. Koliko stvarno, znaćemo tek kada izađe na berzu"
, kazao je Božić i dodao da se radi o čistoj prevari.

Izvor: b92

milan božićtelekomvrednost