Sedam super osobina paradajza koje niste znali

Ispostavilo se da paradajz sadrži vitamine i antioksidante koji čine čuda za vašu kožu i kosu.

Likopen, karotenoid koji paradajzu daje crvenu boju, ključni je sastojak za borbu protiv starenja. Takođe, u paradajzu se nalazi vitamin A koji pomaže u obnavljanju oštećenih ćelija kože.

Postoji i mnogo drugih razloga zbog kojih paradaz treba da bude deo naše svakodnevnice, a evo nekih od njih:

1 . Čisti i tonira kožu: Zaprljajte malo ruke i umešajte masku za lice od paradajza i avokada. Nanesite je tanko na kožu i ostavite 15 do 20 minuta. Upozorenje: Možda će malo bockati i peći. Isperite lice mlakom vodom i posušite peškirom. Paradajz dubinski čisti lice, a avokado mu daje vlažnost.

2. Ublažava duboke bore: Jednu kašiku svežeg soka od paradajza razblažite sa dve kapi soka od limete. Nanesite ovu mešavinu na parče vate i utapkajte nežno na kožu kružnim pokretima. Posle deset minuta isperite ovu magičnu masku protiv bora hladnom vodom.

3. Leči akne i uklanja mitesere: Paradajz je dovoljno kiseo da bi očistio mrlje i mitesere. Jednostavno primenite pulpu na obolelo mesto, držite 30 minuta svakodnevno dnevno, i isperite. Budite uporni dve nedelje i videćete rezultate.

4. Rešite se masne kože: Gore navedeni saveti mogu da vam pomognu i da se rešite masne i sjajne kože. Vitamini C i A, kao i aminokiseline, već su poznati u borbi protiv masne kože. Samo obavezno nanesite hidratantnu kremu odmah posle čišćenja kože.

5. Leči opekotine od sunca: Predugo ste se izležavali na suncu što je rezultiralo bolnim opekotinama? Umirite kožu tako što ćete utrljati mešavinu jogurta i paradajza.

6. Daje sjaj umornom tenu: Želite sjajnu kožu za samo 15 minuta? Nije teško ako imate sok od paradajza. Dodajte malo meda kako bi se stvorila malo gušća smesa. Utrljajte masku na lice, sačekajte da odradi svoje i isperite.

7. Obnavlja suvu kožu i umiruje teme glave: Kad operete kosu šamponom, sipajte sok od paradajza na kosu i ostavite da deluje pet minuta. Ne samo da će ukoloniti naslage, već će vašoj kosi obezbediti potrebnu hidrataciju. Isperite hladnom vodom.

Izvor: 24sata

osobineparadajz