Oslikan prvi 3D grafit ispred Doma omladine: U susret džez festivalu

,,Ovo je prvi put u Srbiji da je 3D ulična umetnost vezana za neku određenu temu, u ovom slučaju za predstojeći 29. Beogradski džez festival koji će se održati u Domu omladine. To je odlična ideja, jer je u svetu već postalo uobičajeno da se 3D slika vezuje za neki događaj. Fotografisanje publike tokom rada i zatim deljenje digitalnog zapisa putem društvenih mreža je najbrži način da se o događaju informiše veliki broj ljudi, što i doprinosi tolikoj popularnosti ovog vida umetnosti širom sveta. Učešćem publike osnovni događaj se pretvara u svojevrsni ulični performans”, kaže Milivoj Kostić.

Delo koje je Kostić oslikao ispred Doma omladine Beograda nosi naziv ”Anamorfoza”, što znači izobličenje slike.

Kada se slika posmatra sa različitih strana, doživljaj je sličan kao kod promatranja dela nadrealističkih slikara. Najjači utisak ostavlja kod posmatrača kada se transformiše u trodimenzionalan objekat, a to se dešava tek kad se posmatra iz određene tačke. Ispred Doma omladine Beograda sam oslikao veliku pukotinu u betonu niz koju se spuštaju stepenice koje se spajaju sa saksofonom. Instrument na drugoj strani izlazi na površinu, što sve zajedno treba da predstavlja jedan beskonačan krug muzike i umetnosti”, objašnjava autor i dodaje da su na slici oslikani i brojni detalji sa elementima džeza, a posebno zanimljiva za mlađe posetioce jeste i mogućnost fotografisanja pri čemu izgledaju kao da se silaze kroz pukotinu u betonu.

“Džez anamorfoza” jedna je od prvih 3D trotoar slika u svetu na temu ove vrste muzike i čini svojevrsnu uvertiru za 29. Beogradski džez festival koji predstavlja Sva lica džeza od 24. do 28. oktobra 2013. godine.

Na više od 15 koncerata nastupiće najaktuelniji džez umetnici iz zemlje i sveta. Na otvaranju u Sava Centru, premijerno u Srbiji će nastupiti Kasandra Vilson, jedna od najboljih džez umetnica današnjice, kao i Big Bend RTS-a koji slavi 65. rođendan. U Domu omladine Beograda publika će slušati koncerte legendarnog Li Konica, potom nemačku pijanistkinju Juliju Hulsman u društvu mladog lava džez trube, britanca Toma Artursa, poljskog pijanističkog virtuoza Lešeka Moždžera i mnoge druge. Publici će se predstaviti Ana Sofrenović sa posebno, za ovu priliku, naručenim projektom „Glasovi“. Publika će uživati i uz zvuke domaćih bendova Ejot i Fiš in oil.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Eventima po cenama od 600 do 2.200 dinara, a komplet ulaznica za sve celokupan glavni program Festivala se mogu kupiti za svega 4.500 dinara! Posebno nas raduje činjenica da je naša omladina prepoznala i iskoristila jedinstvenu priliku da za simboličnu cenu ulaznice uživo čuje najveće zvezde džeza i upozna nova imena ovog muzičkog pravca, pa su sve đačke i studentske ulaznice po simboličnoj ceni od 100 dinara već rasprodate.

dom omladinedžez festivalgrafiti