Sedamdeset premijera na Festu

Najvažnija filmska manifestacija kod nas, i jedna od značajnijih u regionu, Međunarodni festival FEST, u svom 42. izdanju biće održan od 28. februara do 9. marta 2014. godine.

U prvoj najavi programa, organizator, Direkcija Festa obećava da će to biti dobar festival uprkos nedostatku finansijskih sredstava, da su umetnički direktor Borislav Anđelić i selektor Ivan Karl predstavili više od 80 odsto izabranih filmova, i da će naša publika imati priliku da premijerno vidi više od 70 ostvarenja, koja još nisu prikazana ni u regionu. U ponudi 42. Festa su novi filmovi velikih autora, poput Terija Gilijema, Stivena Frirsa, Rejfa Fajnsa, Andžeja Vajde, Romana Polanskog, Gandolfinija, Vudija Alena, Roberta Redforda, Džima Džarmuša, braće Koen, Aleksandra Pejna, Larsa fon Trira, Andersona, Lekonta, Mekvina, Danijelsa, Aleksa de la Iglesije..., a program će činiti i većina laureata najvećih svetskih festivala iz poslednjih desetak meseci. Tradicionalno, Fest će otvoriti poslednji dobitnik kanske Zlatne palme, a to je ove godine bio film "Plavo je najtoplija boja", reditelja Abdelatifa Kešiša.

- Uveliko privodimo kraju zaključivanje ugovora sa partnerima iz inostranstva za sve dobre filmove, posebno sa domaćim distributerima - vlasnicima prava prikazivanja tih dela - kažu iz Direkcije Festa.

Uz svoje već redovne programske celine - Gala-glavni program, "Holivud", takmičarski program "Evropa van Evrope", izabrani dugometražni dokumentarci i "Evropa u Evropi", 42. Fest će u fokusu imati i dva specijalna programa: najnovije visokokvalitetne filmove iz Rusije i Skandinavije, i nekoliko omaža. Zasada, najavljen je omaž američkom glumcu Džejmsu Gandolfiniju, koji je preminuo ove godine.

Izvor: Novosti

festfilmovipremijere