Policajac godine: Pod kišom metaka se zakucao u kola ubice da bi spasao kolegu (VIDEO)

Kako se saznaje, nezaposleni bivši kamiondžija Dževri Li Majkl ušao je 21. decembra 2012. u crkvu u gradiću Frenkstoun i otvorio vatru na ženu koja je ukrašavala zidove za dečju proslavu Božića. Nakon toga je ubio još dve osobe malo dalje od crkve.

Policajci Timoti Stromajer i Dejvid Navaruk, koji su požurili na mesto zločina, prošli su pored Majkla koji se svojim pik-apom kretao u suprotnom smeru. Tom prilikom on je pucao u oba policijska vozila, a krhotine razbijene šoferšajbne poletele su Navaruku u lice.

Uprkos tome, Stromajer i Navaruk okrenuli su vozila i pojurili za osumnjičenim.
U međuvremenu se Majklu, iz suprotnog smera, približio policajac Kevin Kembel. Ugledavši ga, Majkl je ubrzao i namerno spreda udario njegovo patrolno vozilo i Kembel ostao zarobljen u njemu.

Na video-snimku zabeleženom kamerom iz Stromajerovog vozila vidi se kako se približava mestu sudara. U želji da skrene pažnju sa kolege u zamci, Stromajer je svojim kolima otpozadi udario Majklov pik-ap. Plan mu je uspeo. Na snimku je zabeleženo kako Majkl puca u Stromajerov vetrobran, koji je, kako pokazuje fotografija koju je objavio “ABC Njuz”, izrešetan sa osam metaka.

Stromajer je nekoliko puta pogođen u grudi i levi zglob šake, ali preživeo je zahvaljujući pancirnom prsluku. Majkl je ubijen kada je Stromajer uzvratio vatru.

Deset meseci kasnije, na godišnjoj konferenciji Međunarodne asocijacije šefova policije u Filadelfiji, Stromajer je proglašen međunarodnim policajcem godine. Prilikom dodele priznanja glavni tužilac Erik Holder istakao je da se od 2009. godine broj ovakvih incidenata gotovo utrostručio.

“Istina je da policija ne može sebi uvek da priušti da na lice mesta pošalje najbolje obučene i najbolje opremljene policajce”, rekao je on. “Da bi spasli živote, policajci koji prvi stignu ponekad su baš oni koji neposredno onesposobe naoružanu osobu u akciji.

Izvor: Blic

herojkolegapolicajacspasavanje