Putin: Biće vam lepo u Sočiju, bez obzira na seksualnost!

"Učinićemo sve da se sportisti, gledaoci i posetioci dobro osećaju na Olimpijskim igrama, bez obzira na njihovu nacionalnost, poreklo ili seksualnu orijentaciju", rekao je Putin.

Predsednik Rusije sastao se danas u Sočiju sa novim predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom i čelnicima saveza zimskih sportova u zemlji da obeleže 100 dana do početka ZOI, koje će se održati od 7. do 23. februara u letovalištu na Crnom moru.

Rusija je u junu usvojila kontroverzni zakon o homoseksualcima, u kome je zabranjena svaka "propaganda" homoseksualnosti maloletnicima, za čije kršenje su predviđene novčane kazne, ali i zatvor.

Taj zakon našao je na oštre osude van Rusije, a mnogi sportisti, glumci i druge javne ličnosti, među kojima su ministri pojedinih zemalja, upozorili su da je zakon podložan veoma širokoj interpretaciji i da je suštinski diskriminatorski.

Među tim protestima čuli su se i pozivi da se bojkotuju ZOI. Ovog meseca je 15 severnoameričkih i evropskih sportista zatražilo od Baha da MOK zauzme stav po ovom pitanju, navodeći da taj ruski zakon "jasno krši" Olimpijsku povelju, koja zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije.

Beta

olimpijske igrevladimir putin