Nakon 90 godina: Rešena misterija Tutankamonove smrti

91 godinu nakon što je engleski arheolog Hauard Karter otkrio Tutankamonovu grobnicu u dolini Kraljeva, postoje novi dokazi da je faraona ubio nalet kočije. Nakon smrti odmah je balsamovan i pokopan što je uzrokovalo da se njegovo mumificirano telo spontano zapali u sarkofagu.

Teoriju o kobnoj kočiji predstavio je Kris Naunton, direktor istraživačkog društva koje se bavi proučavanjem starog Egipta, nakon što je proučio Karterove nikad objavljene beleške, piše Daily Mail.

Naunton se koristio visokom tehnologijom kako bi rekonstruisao faraonovu smrt.

"Verujemo kako postoji određena verovatnoća da ga je u torzo udario točak jureće kočije, a povrede su bile smrtonosne", rekao je Naunton, koji priprema čitavu priču da iznese u javnost na televiziji.

Godine 1968. fotograf sa Univerziteta u Liverpulu rentgenskim je snimcima ustanovio kako su povrede Tutankamonove lobanje nastale posle smrti, a da uzrok smrti leži u njegovim prsima, što podupire Nauntonovu tezu.

Daljim istraživanjima forenzičkih stručnjaka ustanovljeno je kako je Tutankamona zaista pregazio teški i uski točak poput onoga koji se u to vreme koristio na kočijama, a telo se spontano u grobnici zapalilo jer mumifikacija nije bila dobro urađena.

Izvor: index

misterijasmrtTutankamon