Tadić se vraća na političku scenu

- Ja ću o tome razgovarati s ljudima iz DS-a ili političkog bloka koji će nastupiti na narednim izborima. Ja sam spreman da pomognem. Kao što sam rekao, potrebno je da se izgradi simetrija izmedju vlasti i opozicije. Ako ne postoji mogućnost da sadašnji lideri tu simetriju obezbede, moramo da pronadjemo druga rešenja - rekao je Tadić za Radio S.

Na pitanje da li je moguće ujedinjenje Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, on je naveo da o tome nije bilo govora, i da je to medijska interpretacija.

- Važno je da stranke imaju zajedničke akcije, da u tom zajedničkom delovanju stranke ne unose svoje pojedinačne probleme. Moraju da se dogovaraju oko zajedničkih rešenja. Nema stabilne države bez jake opozicije i zato je potrebna simetrija vlasti i opozicije. U današnjim okolnostima je jasno da ta simetrija nije obezbedjena - naveo je počasni predsednik demokrata.

Prema njegovim rečima, neophodno je promeniti politiku prema Kosovu i Metohiji, jer zamrznuti konflikt nikome ne ide u korist.

- Takvo stanje urušava srpske nacionalne interese i neodrživo je da Srbija na ovaj način nosi teret Kosova. Srbija nema ekonomiju koja tako nešto može da učini, nema ni medjunarodni uticaj kao u vreme bivše Jugoslavije. Treba realno sagledati trenutne političke potencijale da se izbori sa velikim kosovskim iskušenjem - rekao je
Tadić.

Počasni predsednik Demokratske stranke ocenio je da Briselski sporazum nudi odredjena rešenja, ali da nije siguran koliko su ona dobra.

- Na Kosovu je u pitanju konflikt identiteta, nacionalni konflikt, ali ne vidim da u Briselskom sporazumu ima dovoljno mehanizama da se zaštite legitimni interesi svih onih koji učetsvuju u tom konfliktu. Treba pomoći da se kroz taj sporazum, kroz njegovo pojačanje, eventualno poprave stvari u budućnosti - naveo je Tadić.

Izvor: Blic

boris tadićdemokratska strankapovratak