Beogradski metro prioritet francuskih kompanija

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić je na sastanku sa ambasadorom Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Deniom, pozvao francuske kompanije da razmotre mogućnosti učešća u novim projektima u oblasti drumskog i železničkog saobraćaj u Srbiji, koji bi se finansirali putem koncesija.

Na taj način se Srbija ne bi dodatno zaduživala, a Francuska poseduje veliko iskustvo u primeni modela koncesionog ugovaranja na svojoj teritoriji, rekao je Antić.

Ministar Antić je, kako je saopštilo ministarstvo, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa francuskim kompanijama i očekivanje da će zvanični Pariz i dalje pomagati Srbiju u procesu evrointegracija.

Antić je kao vid konkretne pomoći naveo primer učešća francuskih stručnjaka u izradi planske dokumentacije koja se finansira kroz IPA fondove.

Ambasador Francuske je izrazio zadovoljstvo novom perspektivom nacionalne aviokompanije Er Srbija, koja je svoju razvojnu strategiju bazirala na francuskim Erbasovim vazduhoplovima.

Posebno se govorilo o mogućnostima razvoja vodnog saobraćaja i velikog broja luka na Dunavu, čiji pretovarni kapaciteti i transportni potencijali nisu ni približno iskorišćeni.

Denio je u razgovoru istakao da za francusku državu, u oblasti infrastrukturne saradnje sa Srbijom, kao prioritetan ostaje projekat izgradnje beogadskog metroa, za šta je tražio podršku Ministarstva saobraćaja i Vlade Srbije.

Ambasador je preneo interes francuskog ministarstva saobraćaja da se intenziviraju odnosi sa resornim ministarstvom Srbije, kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma o međusobnoj saradnji.

On je predložio da u najskorije vreme dostavi nacrt jednog takvog sporazuma na usaglašavanje i što skorije potpisivanje.

Antić je sa zadovoljstvom prihvatio da učestvuje u procesu izrade i usaglašavanja jednog takvog dokumenta, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

Aleksandar Antićfransoa deniometro