Pobeda kandidata "Srpske" u tri opštine na severu Kosova

U šest srpskih opština na Kosovu i Metohiji južno od Ibra gradonačelnik će biti izabran u drugom krugu izbora 1.decembra, a u prvom krugu izabrani su čelni ljudi u opštinama na severu - Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, saopštila je večeras kosovska Centralna izborna komisija.

Predsednica CIK Valjedete Daka je na konferencije za novinare rekla da su u opštinama na severu Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću u prvom krugu pobedili kandidati Građanske liste Srpska.

Kada je reč o gradonačelniku severne Kosovske Mitrovice, 17. novembra će biti ponovljeni izbori na tri izborna mesta, posle kojih će se znati da li je neko pobedio u prvom krugu ili će 1.decembra biti održana drugi krug sa dva kandidata koja su osvojila najviše glasova.

U svih šest srpskih opština južno do Ibra - Gračanica, Sstrpce, Klokot, Novo Brdo, Ranilug i Parteš - jedan od dva kandidata za gradonačelnika je sa Građanske liste Srpska, navela je Daka.

Konačni rezultati govore da su u prvom krugu gradonačelnici izabrani u 13 opština - Dečane, Glogovac, Istok, Kačanik, Kosovo Polje, Leposavić, Podujevo, Srbica, Sstimlje, Zubin Potok, Zvečane, Mamusa i Đeneral Janković, a u 24 opštine biće drugog kruga gde će se takmičiti dvoje najbolje plasirani kandidati.

U prvom krugu su gradonačelnike dobili DPK Hašim Tačija u četiri opštine, DSK - Isa Mustafe tri opstine, Građanska Inicijativa Srpska tri opštine, ABK - Ramuš Haradinaj, Demokratska turska partija Kosova i jedan nezavisni kandidat u po jednoj opštini.

U drugom krugu DSK će biti u 14 opština, DPK u 12 opština, ABK u osam opština, Građanska inicijativa Srpska u šest opština, Samostalna liberalna stranka u tri opštine, Alijansa za Novo Kosovo u dve opštine, Savez Kosovskih Srba u jednoj opštinu (Gračanica), Samoopredelenje, Inicijativa za Mališevo Srpska narodna partija Kosova u po jednoj opštini.

Presednica CIK je rekla da je od ukupnog broja upisanih birača na teritoriji Kosova - 1.792.913 - na lokalne izbore za gradonačelnike izašlo 807.240 glasaca ili 46,34 posto.

Van Kosova je glasalo 23.592 birača, dok je uslovnih glasova, poštom i osoba sa posebnim potrebama bilo 18.690 glasova.

Daka je dodala da je CIK jednoglasno usvojio finalni izveštaj Centra za brojanje i rezultate.

CIK će verifikovati rezultate posle eventualnih žalbi koje mogu uputiti politicki subjekti u panelu za žalbe u roku od 24 sata od momenta kada Cik objavi konačne rezultati, kazala je Daka.


B92

izbori na kosovusever kosovaSrbi na kosovu