Odrastanje u Kraljevu u 19. i 20. veku

Izložba prikazuje mnogima najdraži i najbezbrižniji deo života - od rođenja do punoletstva, kroz nekoliko celina: dete u antičkom periodu i srednjem veku, detinjstvo u porodičnom okrilju, školovanje - od manastira do modernih škola, deca u ratovima, deca u društvenim organizacijama. Takođe moći ćete da vidite kako su mladi provodili slobodno vreme, šta su čitali, kako su se igrali, koje su filmove gledali i još puno zanimljivih tema i sadržaja iz svakodnevnog života. Posetioci će moći da se prisete svog detinjstva igrajući se zaboravljenih igara, čitajući stare spomenare i ispisujući neke nove leksikone.

Rano detinjstvo, odrastanje, period adolescencije, slobodno vreme, školske i vanškolske aktivnosti u (nekadašnjem Karanovcu, Rankovićevu) današnjem Kraljevu proticali su kao i kod druge dece u Srbiji i Jugoslaviji, sa manjim specifičnostima uslovljenim geografskim, demografskim i istorijskim i kulturološkim obeležijima grada. Primera radi, blizina reka Ibar, Ribnica i Zapadna Morava uslovila je da deca provode dosta vremena pored vode, dok je industrijalizacija Kraljeva u međuratnom periodu dovela do doseljavanja kvalifikovanih radnika iz različitih krajeva Kraljevine Jugoslavije i Francuske, što je modernizovalo varoš i učinilo da mladima budu dostupne mnoge novotarije iz oblasti mode, književnosti, sporta, muzike i sl. Ova izložba na slojevit i tematski pregledan način prikazuje odrastanje kroz porodični život, vaspitanje dece od najranijeg doba, razvoj prosvete i školstva, sadržaje kojima su devojčice i dečaci ispunjavali svoje slobodno vreme, kao i uticaj države, društvenih organizacija i političkih ideologija na mlade. Na prepoznatljiv i slikovit način, ova izložba, predstavlja istoriju odrastanja u Kraljevu koje je bilo slično i odrastanju dece u drugim gradovima Srbije i Jugoslavije.

Autori izložbe: Dragan Drašković, Mirjana Savić, Silvija Krejaković, Tijana Šibalić, Violeta Cvetanoska, Suzana Novčić, Predrag Radović, Jasmina Dražović.

Izložba će biti otvorena od 22. novembra do 12. januara svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 18 časova.

dobra stara vremenakraljevonekad i sad