Karlos Santana

Vera u mir i ljubav za oko 8.000 fanova gitarske poezije Karlosa Santane

Dok je mlađa ekipa gledala u nebo iznad Petrovaradinske tvrđave nadajući se da kiša neće “častiti” i treće večeri Exita, mame i tate su istom tom (vedrom) nebu zahvaljivale što nakon tri decenije ponovo pred sobom vide Karlosa Santanu. Ali, ne samo oni…

Da čista muzička energija ruši generacijske barijere, Santana je živi dokaz. Fanovi “od 7 do 77 godina” s oduševljenjem su gledali ka bini u Donjem gradu Beogradske tvrđave. Oko 8.000 njih je odlučilo sebe da časti kartom (3.900 i 5.900 dinara) za ovaj muzički šou u okviru BELEF-a, dok su mnogi izabrali “zabavu za dž” sa bedema Kalemegdana.

Kada se nešto iskreno želi, propusti se ne primećuju. Poput nepotrebnog stvaranja gužve na ulazu, zbog loše koncipirane provere karata. Ali, kao što je prokomentarisala jedna gospođa:Nisam se gurala već 15 godina ni za šta, ali za Santanu ću izdržati.”

Mnogi su na ovaj koncert poveli decu, svih uzrasta, manje ili više zbunjenu celim događajem. Ali, najbitnije, ako su ikada sumnjali da su se njihove mame i tate/bake i deke u svoje vreme dobro provodili, atmosfera na ovom koncertu ih je u to razuverila. 


Gitara govori

- Tu sam sa sinom Aleksom i ćerkom Marijom. Odrasli su na njegovoj gitari. Prvi put smo zajedno na nekom koncertu. Vidiš, nije ih blam što su sa mamom. Ih, pa ja znam da se bolje provodim od pola klinaca… - kaže gospođa Olja i nastavlja da peva svoju omiljenu pesmu “Black Magic Woman”. Hm, ko zna kakva romantična priča iz prošlosti stoji iza njenog osmeha tokom ove pesme stare više od trideset godina…

Zna g. Santana vrlo dobro šta je potrebno “Oljama” ovog sveta. “Volim kad ženu učinim srećnom, kada je zadovoljim", rekao je meksički zavodnik, dok je ispod kačketa poglede čas upućivao publici, a čas svojoj vernoj ljubavnici – gitari. 


Tokom pošteno odsviranih više od dva i po sata, Santana je ubedio da gitara može da govori i pleše. Čak i da nije bilo dva interesantna vokala, publika bi osetila reči, dok im vrela kombinacija džeza, roka, bluza, soula i latina mrda kukove.

"Supernatural Santana Trip Through The Hits", kako je naziv ove turneje, gitarsku legendu je udružio sa desetočlanim bendom koji je uspevao da parira njegovim virtuoznim gitarskim solažama. Svi su ga s uživanjem, shodno godištu publike – ne previše burno, pratili na putovanju kroz njegovu već četrdeset godina dugu karijeru.

Nijedan hit Santana nije uskratio fanovima koji su ga tako toplo dočekali. “Maria, Maria", "Into The Night" , "Smooth" (mada, mogao je i Rob Tomas da dođe, pa da mlađe dame vrisnu, hm?), “Black Magic Woman", “Samba Pa Ti”, "Oye Como Va" i na bis “Corason Espinado”, kao i mnoge druge poznate melodije odbijale su se o mirnu reku s desne i kamen s pričom – s leve strane.

Mir i ljubav 

Zvuke pesme “A Love Supreme” pratilo je Santanino “otvaranje duše” kako smo svi jednaki, da mržnja i ratovanje moraju biti zamenjeni ljubavlju i mirom, kao i da je neophodna veća tolerancija, jer, kako je rekao, “večeras nije bitno koje ste veroispovesti ni nacionalnosti”. I ne samo te večeri…

- Ako mislite da sam hipik, u pravu ste. Hipici veruju u dve stvari: u mir i ljubav! – jasan je bio Santana, podsetivši nas na legende poput Boba Marlija, Bitlsa i, naravno, njegovog velikog uzora Džona Koltrejna.

Gitarska poezija. I, nadasve, jedan pošteno odsviran koncert. Nije čudno što su najveći fanovi Santane nakon koncerta izašli sa rečima “Viva Carlos Santana” na usnama…

Katarina Milovanović
Foto: BETA