Dačić: Prišitna nije ispunila sve svoje obaveze

On je novinarima posle sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu kazao da ZSO neće biti nalik na Republiku Srpsku, ali da su kompetencije opština poznate i da će nju činiti deset opština.

Dačić je rekao da će biti konstituisane jednice policije, suda i tužilaštva koje će odgovarati etničkoj strukturi stanovništva na tom prostoru.

"Dijalog je statusno neutralan i to znači da Srbija nije promenila stav o neprihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Spremni smo za dijalog o normalizaciji odnosa i rešavanje otvorenih i spornih pitanja koja su od interesa za život građana“", rekao je srpski premijer i dodao da je zbog mnoštva preostalih problema i dalje potrebno međunarodna prisustvo na KiM.

"Smatramo da Prišitna nije ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma", kazao je Dačić, ocenivši da je to "verovatno posledica nekih prošlih navika".

Prema njegovim rečima, tada je "unapred bilo određeno da je loš momak Srbija, a da vlasti u Prištini mogu da rade šta hoće".

"Stanje se promenilo. Srbija je konstruktivan faktor i ispunila je sve dogovoreno i očekujemo da isto uradi i Priština jer je to u našem zajedničkom interesu", rekao je on.

Premijer Srbije je rekao da se očekuje nastavak dijaloga u Briselu i pozvao Prištinu i međunarodnu zajednicu da obezbedi sve uslove za održavanje drugog kruga izbora.

On je dodao da će u Briselu biti i reči i o tome zašto su glasačke kutije prebrojavane van severne Kosovke Mitrovice, jer za to nije bilo razloga.

"Tako se samo otvara sumnja da li su tačni rezultati izbora", ukazao je.

Pred kraj konferencije za novinare, dogodio se i manji verbalni incident, kada se dopisnik Radio-televizije Kosova iz Njujorka, uz dopisnika bosanskih medija iz SAD nije predstavio iako je postavio više pitanja.

"Odakle ste vi", upitao je premijer Srbije, na šta je kosovski dopisnik, i dalje se ne predstavljajući odgovorio: "Odavde iz Amerike, ja sam američki državljanin".

Nakon toga Dačić je rekao da "ako on i njegov kolega žele da umesto pitanja daju političke deklaracije, mogu da zamene mesta pa da on (Dačić) ode na mesto za novinare".

Premijer Srbije je još kazao i da je normalno da se novinar predstavi imenom i prezimenom i za koju redakciju radi.

Kosovskog dopisnika je inače interesovalo pitanje o nastavnim udžbenicima u Preševu, i zašto su knjige oduzete.

Dačić je odgovorio da je to zato što nije poštovan dogovor o udžbenicima i zato što Srbija nije "banana država".

"Sa onima koji ne poštuju dogovor ne može se drugačije"“, dodao je on.

Dačić je kazao da je razgovarao sa sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije, istakavši da želi da vidi šta može da se uradi da oni budu integraisani u srpsko društvo, ali da moraju da poštoju zakone i Ustav Srbije.

"Bio bih zadovoljan da Srbi u Albaniji imaju takva prava kakva mi njima nudimo", zaključio je Dačić.

ivica dačićizbori na kosovusavet bezbednostiSrbi na kosovu