Stefanović: Stojimo pri tome da je KiM Srbija

"Čvrsto stojimo iza toga da je Kosovo Srbija i zato ćemo nastaviti da se borimo sa svim partnerima, i sa onima koji nas razumeju i onima kojima to treba više puta da ponavljamo, jer različitim vrstama razgovora i dogovora možemo da dođemo i do sredstava", rekao je Stefanović u Kosovskoj Mitrovici i dodao da se danas sa Srbijom drugačije razgovara.

"Srbija hoće da se pita u čitavom regionu i hoćemo da gradimo dobre odnose sa svima, ali i da zaštitimo položaj sopstvenog naroda. U Republici Srbiji naš prvi zadatak je da obezbedimo ljudima da žive bolje, da zaštitimo njihov mir, sigurnost i bezbednost i na tome radimo. Vaš udeo u tome je veliki", rekao je Stefanović studentima i zaposlenima u institucijama koje finansira Srbija.

Predsednik Skupštine je ocenio da je veoma važno da na Kosovu bude formirana zajednica srpskih opština bez koje neće biti suštinskog napretka.

"To nije institucija koja treba da traje tri meseca, to je institucija koja treba da traje i da pomogne da se realizuju svi projekti koji treba da se sačine jer je to uslov da se aplicira za novac iz EU", rekao je Stefanović.

Govorio je i o planovima za nova zapošljavanja i projektima koji će to obezbediti.

"Činimo sve da kroz ZSO imamo veće nadležnosti, da zadržimo radna mesta, ekonomski razvoj, zdravstvo i školstvo, koji su dva stuba očuvanja Srba na KIM i da se razume velika potreba da se 1. decembra izađe na izbore, podrže kandidati liste 'Srpska' koji će to i garantovati i da se kroz ZSO i lokalne samouprave snažnije i bolje ostvaruju prava"
, rekao je Stefanović.

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je rekao da će država Srbija učiniti sve da bi Srbi na Kosovu i Metohiji živeli bolje.

"Formiranje zajednice srpskih opština biće naša brana od neprava, nasilja, siromaštva, to je naš način da objedinimo sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji i da na taj način omogućimo da život bude kvalitetniji i bolji", rekao je Vulin.

Drugi krug izbora za gradonačelnike na Kosovu je u nedelju, 1. decembra.

Vulin: Sledeći put u Briselu o imovini


Foto: Miloš Miškov / Beta

Ministar berz portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da sledeći sporazum postignut u Briselu treba da bude sporazum o imovini, a posle njega sporazum o kulturnom nasleđu i o položaju naše crkve na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da treba da se dogovorimo kako ćemo da rešavamo problem imovine na Kosovu, kako će se rešavati problem svega onoga što je država Srbija ulagala svih ovih decenija ovde. “Kako ćemo da rešavamo problem što smo mi isplaćivali sve one kamate, dugove, dividende za imovinu koja je na jugu, za imovinu koju uopšte ne koristimo, to su stotine miliona evra,”- zapitao je Vulin.

Ministar je naveo da je Sporazum o energetici koji je nedavno potpisan, upravo vlasništvo nad jezerom Gazivode i Valač, koji se nalaze na severu pokrajine, postavljeno za temu sporazuma o imovini.

U tom kontekstu je istakao i značaj Zajednice srpskih opština za koju je rekao da je pravno lice koje može da ima svoju imovinu, koje može da ima svoj račun, koje može da ima i svoje preduzeće.

O tome će se naravno raspravljati u Briselu i biće tu mnogo rasprave i razgovora, ali ne dolazi u obzir da ono što pripada ljudima koji su to ovde stvorili da sad pripadne drugom, istakao je Vulin.

Vulin je istakao da Srbija privatizaciju koja je sprovedena bez Srba ne priznaje i da zato mora da dodje do sporazuma o imovini. “Ne može privatizacija da se sprovodi monoetnički, na osnovu prezimena i nacionalnosti, a tako je sprovedena na KiM.

Privatizacija bi morala biti kao što je svuda, stečeno pravo, ostvarili ste odredjena prava, imate pravo na učešće u privatizaciji,”- rekao je on.

Osvrćući se na funkcionisanje kombinata Trepča Vulin je kazao da će o ovom kombinatu morati da se razgovara i po ekonomskim kategorijama, ne više samo političkim, kako bi se videlo šta je ko uložio u Trepču, kome je šta dužna Trepča.

Vulin je kazao da je Fond za razvoj većinski vlasnik Trepče i da će tako ostati, istakavši da se postavlja pitanje potraživanja prema Trepči.

“Dugo godina smo zanemarivali to pitanje, sada će se država vrlo aktivno odnositi prema pitanju potraživanja prema Trepči. Najveći poverioci Trepče su preduzeća iz Republike Srbije i nemoj niko da misli da ćemo oprostiti ta dugovanja i da ćemo kao što se radilo mnogih godina, iz političkih razloga, okrenuti glavu i reći to se ne dešava,”
poručio je on.

Vulin je kazao da se ništa više neće dešavati mimo nas i da se ništa neće dešavati mimo Republike Srbije. I ako neko pokuša da privatizuje Trepču mora prvo da kaže koliko je dužna ta Trepča, kome je dužna, pa da vidimo ko ima preče i veće pravo na Trepču – da li oni koji su je finansirali svih ovih decenija ili neko ko misli da može grubom silom da nešto uzme - kazao je on.

Vulin je u Kosovskoj Mitrovici kazao da je Briselski sporazum samo prvi od sporazuma i da ne može biti poslednji jer nije definisao ni izbliza sve - čitav život na Kosovu i Metohiji.


B92

aleksandar vulinkosovonebojša stefanovićSrbi na kosovu