Zašto je važno imati nacionalni domen?

* Dobar izbor domena – veća vidljivost na Guglu

Postoji uverenje da su sajtovi sa nacionalnim domenima (kod nas .RS i .СРБ) i sajtovi čiji su sadržaji napisani pismom koje nije latinica (npr. naša ćirilica) lošije pozicionirani na Guglu u
odnosu na one koji imaju međunarodne domene (.COM, .ORG, .NET…) i tekstove na latinici.

Ovo nije tačno iz nekoliko razloga:

- Gugl kaže da se u 97% pretraga traže sajtovi namenjeni lokalnom tržištu
- U rezultatima lokalnih pretraga Gugl daje prednost sajtovima na lokalnim, nacionalnim internet domenima
- Gugl ravnopravno tretira pojmove na ćirilici kao i one na latinici

* Kako da se sami uverite da Gugl zaista daje prednost nacionalnim domenima?

Ukoliko u inostranstvu ukucate nešto na Guglu i uporedite rezultate pretrage za isti pojam iz Srbije i iz druge zemlje, videćete da su različiti jer su prilagođeni lokalnom jeziku i teritoriji. Inače, za Gugl je zvanično pismo za srpski jezik ćirilica, što može da se vidi i na njihovim stranama koje su prevedene za korisnike u Srbiji.

* Odrednica pripadnosti i porekla

Sajtovi velikih brendova kao što su Coca Cola, Nike, Nokia, Audi i slični, postoje i na stranim i na srpskim domenima. Zašto? Oni žele da se klijentima na svakom tržištu obrate na lokalnom jeziku, sa ponudom prilagođenom lokalnom kupcu, da izreklamiraju promocije tokom lokalnih praznika i ispoštuju lokalne običaje i kulturu... Svima njima je .RS domen odrednica prisustva i kao da time žele da kažu - “Tu smo, sa vama, na vašoj teritoriji. Radimo kod vas i za vas”. Suptilna, ali veoma efikasna poruke, složićete se.

Uostalom, ako su nam fizička adresa kompanije, poštanski broj, broj telefona i faksa i sve slične informacije vezane za Srbiju, logično je da nam i sajt bude na domaćem domenu. Kada je i internet domen srpski, lokalizacija firme i na Internetu je potpuna.

Više je slobodnih naziva na .RS i .СРБ domenima
Do sada je registrovano skoro 112 miliona .COM domena, a nešto više od 81.000 .RS i skoro 3800 .СРБ domena. Lako je zaključiti da je mnogo više slobodnih pojmova (i potencijalno zanimljivih adresa) na domaćim domenima nego na inostranim.

* Nacionalnim domenom štitite svoj brend na domaćem tržištu

Ukoliko ne registrujete na vreme svoj naziv domena, neko drugi može da zauzme baš onaj koji odgovara proizvodu ili usluzi koju vi nudite. U tom slučaju, možete doći u situaciju da neka druga firma, sa svojom uslugom ili proizvodom sličnim vašem, bude mnogo bolje pozicionirana na Guglu, a da je do vas i vašeg proizvoda mnogo teže doći. U tom slučaju, vaš proizvod neće onog ko ga gugla dovesti na vaš sajt, a to, u današnje vreme, znači i manju šansu da vas neko kontaktira i donese vam finansijsku dobit. Kako biste zaštitili svoju poziciju na Internetu, potrebno je da naziv svoje firme ili svojih brendova, proizvoda ili usluga zaštitite na domaćem internet prostoru registracijom određenih naziva nacionalnih domena.

Bezbedniji ste sa nacionalnim domenom

Korisnici nacionalnih domena moraju da daju tačne, potpune i važeće lične podatke koji se proveravaju. Samim tim se smanjuje mogućnost zloupotrebe.

Kao kratak zaključak koliko je važno imati nacionalni domen možda najbolje govori i činjenica da je i sam Gugl prisutan na adresi google.rs.

Sve prednosti .RS domena možete videti na infografiku.

Sve savete omogućio RNIDS.

Sledeća tema kojom ćemo se baviti je "Kako registrovati nacionalni domen i šta dalje?"

rnidsRS domenSrb domen