Kad fikcija postane stvarnost: Leteće vozilo

Aerofex, kompanija iz Kalifornije je rešila ovaj problem tako što je instalirala dve kontrolne tačke na nivou kolena koje omogućavaju vozilu da se prilagodi ljudskom ‘naginjanju’ i na taj način održi ravnotežu.

Ovakve intuitivne kontrole bi mogle da omoguće doktorima da posete svoje pacijente u ruralnim predelima do kojih još uvek nema puteva, ili graničnoj policiji da patrolira na nepristupačnom terenu – i sve to bez ikakve pilotske obuke. Vozilom se upravlja potpuno mehanički, bez dodatne elektronike, a kamoli komplikovane veštačke inteligencije.

Aerofex ne namerava odmah da razvija komercijalnu verziju za širu upotrebu. Umesto toga, vazduhoplovne kompanije vide ovo vozilo kao test platformu za nove bespilotne ‘mazge’ – vozila koja će prenositi teške terete, raditi u poljoprivrednim područjima ili brzo dostaviti zalihe spasilačkim ekipama na neravnom terenu.

“Manje su efikasni od helikoptera koji ima prednost zbog većih promera rotora,” objasnio je De Roche, osnivač Aerofex-a. “S druge strane imaju jedinstvene prednosti kod leta između stabala, blizu zidova i ispod mostova.”

Kompanija Aerofex planira da leti i sa drugom verzijom svog vozila, a takođe priprema i bespilotnu test verziju koja bi mogla da doživi svoj prvi let do kraja 2013. godine.

izvor: Pixelizam

fikcijaletelicavozilo