Orijentalno venčanje: Priča koja seća na prošla vremena (FOTO)

Prenosimo vam deo teksta sa bloga "Jedan frajer i bidermajer":

Onog trena kada sam spazila fotografije sa ovog venčanja, bilo mi je jasno da se radi o posebnoj vrsti originalnosti i idejama koje nije tako lako realizovati. Većina mladenaca danas beži od svojih običaja i tradicije, verovatno njima prezasićena. Ali Eli i Semir su odlučili da ih modernizuju i iznesu u jednom novom duhu sadašnjice. Odmah sam kontaktirala Eli jer sam umirala od želje da saznam kakvo je značenje svih tih običaja i kako su se njih dvoje odlučili na jedno moderno islamsko venčanje. Zatekla sam je u Londonu i jedva dočekala da mi ispriča pojedinosti koje se tiču ovako neobičnog venčanja.

Trudila sam se da što manje menjam autentični govor ove divne mlade dubrovačko-crnogorskog podrijetla, kako bi vas moderna Šeherezada, kao što je i mene, opila i uvukla u orijentalnu priču.

Neću vam mnogo odvlačiti pažnju, uživajte u opisima mlade koja je prošla mnogo sveta, uzela od njega šta joj paše i unela u njega svoje korene.

Kako ste se vas dvoje upoznali i zašto ste odlučili da vaše venčanje bude baš u Rožajima?

"Upoznali smo se preko zajedničkog društva prije dvije godine u Rožajama. Odlučili smo se napravit vjenčanje u Rožajama jer to je rodno mjesto naših očeva, mjesto gdje smo se upoznali i zaljubili, mjesto koje je posebno baš zbog svog prirodnog bogatstva."

Kakav ste koncept zamislili? Jeste li imali jasnu predstavu kako želite da vaše venčanje izgleda?

"To je bila organizacija koja je trajala skoro godinu dana. Od razmišljanja o lokaciji do selekcije svih detalja. A ideje su se stvarale putem... Nismo imali sve jasno spočetka, ali jasno nam je bilo da želimo organizirati nešto posebno i iznenađujuće za naše društvo i cijeli region. Oboje smo se u životu stalno trudili ka najvišim vrhovima, tako da smo tu istu motivaciju primjenili i u ovom činu."

Kako ste došli na ideju da napravite moderno orijentalno venčanje?

"U stvari, naše vjenčanje je imalo 3 čina. Prvi čin je općinsko vjenčanje u malom krugu prijatelja i porodice u Beču koje je sljedilo jednim intimnim ručkom. Drugi dio je bio tradicionalno vjenčanje u džamiji u bošnjačkim i arapskim nošnjama sa širim krugom familije i prijatelja, a treći dio je bio velika fešta sa 500 ljudi!

Imali smo oboje puno ideja i želja tako da nismo sve uspjeli uklopiti u jedan dan, i tako smo se odlučili napravit 3 veselja... Zašto ne?! Duže smo se družili, zabavljali i uživali u tim najljepšim trenucima života.

Želili smo ubaciti dosta naših bošnjačkih tradicija, kao i modernih običaja sa raznih strana svijeta."

Foto: Nikola Radulović

Pročitajte nastavak priče o ovom lepom venčanju pročitajte na blogu Jedan frajer i bidermajer.

Jedan frajer i bidermajernekad i sadorijentalno ven?anje