Još malo reklame moćnom limunu: Neverovatno je šta sve njime možete očistiti

Zbog visokog sadržaja kiseline, limun ima snažan antibakterijski učinak. Njime možete suzbiti uobičajene kućne bakterije, tvrdi Džuli Edelman, autorka knjige „The Accidental Housewife: How to Overcome Housekeeping Hysteria One Task at a Time“. Evo kako možete učiniti da limunom odmašćujete, osvežavate i još mnogo više:

Dajte metalu sjaj
Kada je u pitanju mesing, bakar i hrom, nikakve hemikalije neće dobro doći kao limun. Namočite pribor za jelo u vodu s polovinama limuna, ostavite neko vreme, izvadite i obrišite pribor. Ako želite ekstra sjaj, jednu polovinu limuna pre nego je stavite u vodu namočite u so.

Dezinfikujte mikrotalasnu Neprijatan miris nakon pečenja kokica ili grejanja pice u mikrotalasnoj možete jednostavno ukloniti. Narežite limun na tanke kriške, kriške stavite u činiju, sipajte vodu pa stavite da se ‘kuva’ u mikrotalasnoj oko minut. Limunska kiselina će ubiti bakterije, a limunov miris će delovati kao ovlaživač i osveživač. Nakon toga prebrišite unutrašnjost mikrotalasne krpom.

Očistite kupatilo
Umesto da metalne ručke za peškire, slavine i ostale slične stvari u kupatilu tretirate abrazivnim sredstvima, koristite za čišćenje limun. Sok od 5-6 limuna ulijte u neku praznu sprej-bocu i njome poprskajte sve što želite očistiti. Limunska kiselina razgrađuje naslage kamenca i otapa prljavštinu. Osim toga, deluje i antibakterijski i antiseptički.

Ručno pranje posuđa Ako vam ikada ponestane sredstva za pranje sudova, limun može poslužiti kao zamena. Na krišku limuna stavite sodu-bikarbonu i ribajte! Videćete kako se masnoća otapa, lonci i tiganji dobijaju sjaj, a i vaše ruke fino mirišu.

Naparfemišite odeću Dodajte samo jednu kašičicu soka od limuna među sredstvo za pranje rublja kada ga stavite u mašinu za veš i osiguraćete osećaj čistoće i svežine čarapama i drugoj odeći.

Operite prozore
Četiri kašike soka od limuna pomešane s vodom odlična je kombinacija za pranje prozora. Snažna limunska kiselina otapa prljavštinu i vodene mrlje, a prozore ostavlja blješteći čistima.

Očistite dasku za sečenje
Prepolovite limun, utrljajte sok na površinu daske za sečenje i ostavite desetak minuta da deluje. Mrlje i razni mirisi će biti uklonjeni, a i bakterije. Na kraju polovinama limuna dobro još jednom istrljajte površinu daske i isperite vodom.

Izvor: Namirnice.ba

čišćenje kućelimun