Dačić: Savet da potvrdi odluku EU, sve drugo pogrešno

"Opšta je ocena da je za ovih godinu i po dana koliko postoji nova vlada Srbije ostvaren veliki istorijski napredak. U tom smislu mi ćemo nastaviti sa reformama i primenom Briselskog sporazuma, ali očekujem da Evropski savet potvrdi svoju odluku da će prva konferencija biti održana najkasnije do kraja januara", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle susreta sa bugarskim premijerom Plamenom Orešarskim.

Prema njegovim rečima, “svaka druga odluka bila bi pogrešna” i usporila bi proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dačić se zahvalio Bugarskoj zbog podrške Srbiji na evropskom putu.


"Očekujem takvu podršku i sledeće nedelje kad će biti glavni sastanci u Briselu u vezi sa datumom održavanja prve međuvladnine konferencije između Srbije i EU"
, rekao je on.

Sastanak šefova diplomatija država-članica EU biće održan 16. i 17. decembra u Briselu, a 20. decembra samit šefova država i vlada.

Dačić je dodao da je Srbija uradila mnogo na ispunjenju svih kriterijuma, posebno kada je reč o dva ključna - unutrašnje, ekonoskme i društvene reforme i napredak dijalogu sa Prištinom.

Sastankom sa Orešarskim Dačić je danas počeo zvaničnu posetu Bugarskoj.

U centru pažnje razgovora su bilateralni odnosi dve zemlje, evropske integracije, ekonomska saradnja, kao i odnosi u regionu.

Nakon tet-a-tet razgovora dvojice premijera, usledila je plenarna sednica delegacija Srbije i Bugarske kojoj su prisustvovali i srpski ministar saobraćaja Aleksandar Antić i ambasador Srbije u Sofiji Vladimir Ćurguz, kao i bugarski ministri saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija Danail Papazov, ekonomije i energetike Dragomir Stojnev, ministarka za regionalni razvoj Desislava Terzijeva i bugarski ambasador u Srbiji Angel Dimitrov.

Srpski premijer će, u odvojenim susretima, razgovarati i sa predsednikom Bugarske Rosenom Plevnelijevim i predsednikom Narodne skupštine Mihailom Mikovim.

Dačić će se sastati i s predsednikom Bugarske socijalističke partije Sergejem Staniševim.


Blic

Foto: Zoran Živković / Beta-MUP Srbije

bugarskaeuivica dačić