Vraća se poverenje: Interesovanje za vakcinaciju mnogo veće nego prošle godine

"Od 265.159 nabavljenih doza vakcina za mesec i po dana, koliko traje imunizacija, potrošeno je 191.352", rekla je Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je naglasila da je najveći odziv za vakcinaciju u Borskom okrugu gde je utrošeno 98,5 odsto nabavljenih doza vakcina, Južnobanatskom okrugu 94,2 odsto, dok je najniži opseg vakcinacije u Pčinjskom okrugu - 55 odsto i Nišavskom okrugu 52,8 odsto.

Dimitrijević je objasnila da su posle pandemijskog gripa i priča o aferama koje su pratile nabavku vakcina, opali obuhvat i poverenje u vakcinaciju, ali da se sada poverenje polako vraća.

Ona je dodala da u Srbiji nije laboratorijski potvrđena infekcija virusom gripa i da još nije kasno za vakcinaciju koja je, kako je kazala, najbolji oblik zaštite.

"Još nije kasno za imunizaciju. Iskustva iz prethodnih godina su pokazala da epidemija gripa počinje krajem januara i traje tokom februara i marta"
, rekla je ona.

Objašnjavajući zbog čega je važna imunizacija, Dimitrijević je naglasila da se vakcinacijom protiv gripa preventivno sprečavaju moguće komplikacije i teške forme bolesti i smanjuje oboljevanje i umiranje od gripa.

Ona je podsetila da pravo na vakcinaciju imaju svi hronični bolesnici, dijabetičari, astmatičari, osobe s povišenim krvnim pritiskom, stariji od 65 godina, ali i štićenici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, zdravstveni radnici.

Izvor: B92

gripvakcinazdravstvo