A Oskara za najbolju pesmu dobija... (VIDEO)

Tejlor Svift / Foto: Wade Payne / Beta-AP-Invasion

Ove godine dodela Oskara neće zahvatiti kraj februara već početak marta, pa se tako trka za najprestižniju, ne nužni i najmerodavniju nagradu, produžila za nekoliko dana.

Kako bi najpopularnije filmsko takmičenje učinili bar malo zanimljivijim, čelnici Američke filmske akademije objavili su 17. decembra spisak od 75 pesama koje zadovoljavaju kriterijume da budu nominovane za Oskara u kategoriji "Najbolja originalna pesma".

Ovoga puta, za razliku od prethodnih godina, na listi je znatno više zvučnih imena sa popularne muzičke scene, prenosi Njujork Tajms.

Najviše šansi za trijumf, bar kada je ova kategorija u pitanju, imaju raspevani "Veliki Getsbi" Baza Lurmana i bolivudski spektakl "Kamasutra 3D" Rupeša Pola, koji imaju po pet nominacija.

"Getsbi" će potencijalne nominacije dobiti zahvaljujući pesmama "100$ Bill" koju izvodi Džej Zi, "A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)" u izvođenju Fergi, "Over The Love" koju peva Florens Velč, "Young and Beautiful" u izvođenju Lane del Rej i "Together" koju izvodi sastav The XX.

Kada je reč o filmu "Kamasutra 3D", pet potencijalnih nominacija rezultat je kratkotrajnog prikazivanja filma ove jeseni, s obzirom na to da će u bioskope širom sveta film ući tek na proleće 2014. godine.

Kao autori pesama nominovani su i članovi benda Coldplay, čija se numera "Atlas" našla na albumu sa muzikom iz filma "Igre gladi: Hvatanje vatre", kao i njihove kolege iz benda U2 koji su sa pesmom "Ordinary Love" postali deo filma “Mandela: Long Walk To Freedom”.

Tejlor Svift mogla bi takođe da bude nominovana za Oskara, i to za numeru "Sweeter Than Fiction" koja se čuje u filmu "One chance", dok nade ima i za momke iz benda Kings of Leon čija je pesma "Last Mile Home" snimljena za film "August: Osage County".

Karen O iz benda The Yeah Yeah Yeahs napisala je pesmu "The Moon Song" za potrebe hvaljenog filma "Her".

Svoje adute ima i studio Dizni poznat po brojnim legendarnim filmskim pesmama. Ovoga puta za njihov film "Zaleđeno kraljevstvo" Idina Menzel otpevala je pesmu "Let It Go".

U trku je ušao i Farel Vilijams koji je za film "Grozan ja 2" snimio pesmu "Happy". Ovaj singl već nedeljama osvaja top liste, a veliku pažnju izazvao je i Vilijamsovim dvadesetčetvoročasovnim interaktivnim spotom koji je na prečac postao hit na internetu.

Na listi od 75 pesama primetno je odsustvo numera iz filma "Inside Llewyn Davis" braće Itana i Džoela Koena, jednog od najhvaljenijih muzikom inspirisanih filmova godine. Iako je album sa muzikom iz filma nabijen folk klasicima, film nije uspeo da uđe u trku za Oskara za najbolju pesmu, jer većinu pesama u filmu čine obrade. "Najoriginalnija" pesma iz filma, nazvana "Please Mr. Kennedy", nije uspela da zadovolji potrebne kriterijume akademije, uprkos tome što internetom već danima kruže razne peticije koje zahtevaju nominovanje pesme.

Koja će od ovih pesama zaista biti nominovana za Oskara znaće se 16. januara, kada će biti saopštene nominacije za nagrade Američke filmske akademije. Uz tradicionalnu najavu "A Oskara dobija..." pobednika ćemo saznati 2. marta, kada će u Dolbi teatru u Holivudu biti održana 86. dodela Oskara.


B92

muzikaoskar