Fejsbuk prati i neobjavljene poruke

Milioni korisnika najveće društvene mreže na svetu dele brojne privatne informacije na Facebooku tako da ova mreža 'zna' s kim se druže, gde žive i izlaze, koju muziku slušaju i slično. Facebook ove stvari zna zato što su ih sami korisnici objavili na ovoj mreži, odnosno zato što su "lajkovali" određene stranice, a nedavno objavljeno istraživanje čije su rezultate objavili na Slateu pokazalo je da ova društvena mreža prati i statuse i komentare koje korisnici upišu na Facebook, ali ih ipak ne objave, odnosno izbrišu ih jer su se iz nekog razloga predomislili.

Za prikupljanje ovih informacija Facebook koristi kod koji automatski analizira informacije koje korisnici upisuju i zatim šalje meta podatke tih informacija ovoj društvenoj mreži. Ovakvo arhiviranje informacija koje se upisuju, ali ne objavljuju nije neuobičajeno, a sličnom tehnikom koriste se i druge kompanije – npr. Gmail pamti i arhivira tekst koji korisnici upisuju tako da, u slučaju problema s računarom ili internet vezom, korisnici neće morati ponovno da pišu mail, već će on ostati arhiviran kao skica.

Sličnom se tehnologijom služi i Facebook, ali u ovom se istraživanju napominje da ova kompanija ne prati sam tekst koji korisnici upisuju, već samo podatke koji pokazuju jesu li korisnici na kraju odustali od objave tih statusa (samocenzura korisnika), ali napominju da je Facebook sigurno zainteresovan i za taj takav sadržaj.

Naučnici koji su sproveli ovo istraživanje zaključuju da Facebook sada zna kada se koristi samocenzura na njihovoj mreži, a njihov sledeći korak mogao bi biti praćenje samog sadržaja kako bi saznali zašto korisnici ne objavljuju određene statuse i komentare – kod koji trenutno koriste već im sada omogućava da saznaju i te informacije, odnosno da prate tekst koji se upisuje, a ne objavi.

Na Slateu podsećaju da se ovakvom tehnikom prikupljanja meta podataka koristi i NSA kako bi saznala koje informacije korisnici objavljuju na internetu, ali Facebook želi da zna nešto i o informacijama koje korisnici ne žele da objave.

Iako bi pomislili da Zakerbergova kompanija na ovaj način krši privatnost jer imaju informacije o stvarima koje ljudi ne žele da objave, u njihovim merama privatnosti stoji da analiziraju sadržaj koji korisnici dele, pregledaju i stvari s kojima korisnici imaju interakciju pa u Facebooku stvari koje se napišu, ali ne objave smatraju interakcijom.

Razlog zbog kojih Zakerberga zanimaju ovi podaci jeste što samocenzurom korisnici 'uskraćuju vredne informacije', a Facebook je upravo orijentisan na deljenje informacija i sadržaja više od milijarde svojih korisnika.

Izvor: b92

fejsbukporukepraćenje