EU: Uskoro zakon - jedan punjač za sve smartfone

Nacrt direktive koja bi uskoro trebalo da se nađe pred Evropskim parlamentom predviđa usklađena pravila za elektronsku opremu, uključujući i mobilne telefone, daljinske upravljače za garaže i modeme.

Cilj je da se spreče situacije u kojima se uređaji međusobno ometaju, pridržavajući se pritom osnovnih zdravstvenih i sigurnosnih standarda.

Zastupnici Evropskog parlamenta pobrinuli su se za to da se u tekstu direktive nađe i odredba koja reguliše univerzalni punjač za smartfone. Uz to, dogovorili su dodatne mere nadzora tržišta i praćenje proizvoda koji nisu u skladu s novim pravilima.

Evropska komisija dobila je zadatak da napravi kategorizaciju opreme koju je potrebno registrovati pre nego što bude puštena na tržište. Sličan registar već je u pogonu u SAD-u.

Kupci će takođe imati manje papirologije prilikom kupovine elektronskle opreme, jer će trgovci moći da izostave zasebnu izjavu o usklađenosti s evropskim normama, odnosno zameniti je pojednostavljenom izjavom.

Države članice Evropske unije imaće na raspolaganju dve godine za usklađivanje nacionalnih zakona, a proizvođači će dobiti godinu više za prilagođavanje.

Sporazum moraju formalno da odobre sve države članice, kao i Ministarstvo za unutrašnje tržište. Glasanje u parlamentu održaće se, očekuje se, u martu ožujku iduće godine.
 


B92 / Tportal