Kako da prođete jeftinije kad odete u nabavku: 10 saveta

Ipak, postoje načini da bolje organizujemo svoju kupovinu i da potrošimo manje novca.

U kupovinu samo sa spiskom
Planski odlazak u kupovinu u hipermarket najbolji je način za uštedu novca. Kupci bi trebalo obavezno da ponesu spisak, da ga se strogo drže,da pametno koriste akcije, popuste i ponude “dva po ceni jednog”, odnosno da ne kupuju sve što je na popustu.

Pratite akcije i secite kupone
Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima nude kupcima najrazličitije proizvode po nižim, akcijskim, cenama. Takođe, mnogi trgovci dele kupone na kojima je naznačeno koliki je popust, pa na kraju potrošač plaća samo razliku.

Kupujte na pijaci i buvljacima
Kozmetika, toalet papir, papirne maramice i kućna hemija na pijaci su i do 30 odsto jeftiniji nego u prodavnicama. Na ovim mestima ne bi trebalo pazariti kvarljivu robu, zbog toga što se ne čuva na propisan način.

Kupujte sezonsko voće i povrće
Voće i povrće najjeftinije je kada se kupuje onda kada mu je sezona, pa bi oni koji žele da uštede leti trebalo da kupuju jagode i breskve, a ne jabuke, a zimi narandže i banane, a ne lubenice. Povrće za zimnicu najjeftinije je kupiti na kvantaškoj pijaci, gde je ponekad i duplo jeftinije.

Pazarite trgovačke robne marke

Veliki trgovinski lanci sve su češće i sami proizvođači, a njihovi proizvodi su i do 30 odsto jeftiniji od brendiranih. Pod logom raznih trgovačkih robnih marki moguće je pazariti jeftiniju hranu, kozmetiku, papirnu galanteriju...

Izbegavajte male prodavnice u komšiluku
U ovim prodavnicama trebalo bi kupovati samo hleb i cigarete, jer su cene pstalih proizvoda u njima i do 30 odsto veće nego u velikim marketima.

Kupujte koliko vam je potrebno
Prema nekim procenama, zbog lošeg planiranja, trećina kupljene hrane završi u smeću. Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno i koristite ostatke hrane - povrće za salatu, stari hleb za prženice, meso za sendvič...

Ne kupujte odvojeno upakovanu hranu
Ako nemate kupon ili proizvod nije na akciji, odvojeno pakovana i seckana hrana često je skuplja. Tako ćete štap neke čajne kobasice ili ceo kačkavalj platiti manje nego pakovanje seckane čajne kobasice ili odvojeno pakovanih listića kačkavalja.

Šetajte od prodavnice do prodavnice

Rasponi cena za iste artikle često osciliraju od grada do grada, ali i od trgovine do trgovine, čak i u istom komšiluku, pa šetnja od prodavnice do prodavnice može da donese značajnu uštedu. Najveći rasponi su uočeni kod mesnih i mlečnih prerađevina, gde se cene razlikuju i za 70 odsto.

Za plaćanje keš, ne kartice
Za odlazak u velike kupovine odredite količinu novca koju planirate da potrošite i samo toliko i ponesite sa sobom. Kada plaćaju karticama ljudi gube osećaj da troše novac i zbog toga troše više, a budžet onih koji plaćaju kreditnim karticama na kraju „dotuku“ kamate od kojih banke žive.

Izvor: Blic

jeftinokupovinaušteda