Niko više nije bezbedan: Amerikanci prave špijunski "kvantni računar"

"Vašington post", pozivajući se na dokumenta odbeglog obaveštajca Edvarda Snoudena, u jučerašnjem izdanju prenosi da NSA pokušava da razvije takozvani "kvantni računar" koji bi mogao da bude korišćen za "razbijanje" šifrovanih kodova za čuvanje osetljivih informacija.

Razvijanje takvog računara, koji bi odjednom mogao da obavi nekoliko proračuna, moglo bi da potraje godinama, prenosi Rojters pisanje američkog dnevnika.

List procenjuje da bi takva moćna mašina, koja bi mogla da razotkrije zaštitu podataka građana, mogla imati posledice na različite oblasti, poput medicine.
Izrada računara je deo istraživačkog programa NSA, vrednog 79.7 miliona dolara, nazvanog - "Dospevanje do teških meta".

Pojedine nevladine organizacije takođe pokušavaju da razviju kvantne računare i za sada nije jasno da li program NSA zaostaje za tim pokušajima ili su znatno ispred njih.

Edvard Snouden je prošle godine obelodanio da je NSA, uz pomoć svog programa, prikupljala podatke telefonske i internet komunikacije građana širom sveta.

Američki federalni sudija je prošle sedmice zaključio da su ti podaci dobijeni na zakonit način, dok je drugi sudija doveo u sumnju ustavnost takvog programa.

O ovom pitanju će se najverovatnij u konačnom izjasniti i Vrhovni sud SAD.
Snouden je ranije optužen za špijunažu, a svoje utočiste je pronašao u Rusiji, čije vlasti su mu odobrile privremeni azil.

Foto: ilustracija/Beta/AP Photo/Google, Connie Zhou, File
Izvor: Blic

amerikaedvard snoudenkompjuternsaračunarišpijuniranje