Radulović: Nerad u javnom sektoru košta državu više od milijardu evra godišnje

"Trošak za nerad u javnom sektoru je preko milijardu evra na godišnjem nivou, a čitav sistem socijalne zaštite iz budžeta republike je ispod milijarde. To govori da ako želimo dobar sistem socijalne zaštite, ne možemo da imamo rasipanje u ovom nivou i moramo da dovedemo javni sektor u red", rekao je Radulović.

On je do te računice došao pretpostavkom da je 15 odsto zaposlenih u javnom sektoru višak, odnosno oko 100.000 ljudi, i da njihova prosečna zarada na godišnjem nivou iznosi 10.000 evra.

"Veliki broj sugrađana koji su stariji od 65 godina nema nikakvu penziju. Ako društvo želi da se zove humanim, treba da ima takav socijalni sistem zaštite da bez obzira na to da li je neko i koliko je radio tokom radnog veka kada više ne može da radi, da imamo jedan univerzalni sistem koji može da plati penzije", rekao je Radulović.

Govoreći o predlogu zakona o radu, ministar je rekao da je godišnji odmor definisan kao 100 odsto zarade, s tim da se po predlogu zakona u to računa osnovna zarada i minuli rad.

"Ne ulaze regresi u poslednja tri meseca, bonusi i slično",
rekao je Radulović što bi, kako je ocenio, trebalo da spreči zloupotrebe da plate skoče za 20 do 30 odsto za vreme godišnjeg odmora.

On je rekao da je predlogom zakona predviđeno i ukidanje dela otpremnina, i da će se one računati po godinama radnog staža kod poslednjeg poslodavca.

"Veliki je problem za ljude koji su stariji, da ako neko treba da ih zaposli, a na sebe da preuzme teret svih godina radnog staža, to sprečava zapošljavanje tih ljudi", rekao je Radulović.

On je rekao da "nikome ne pada na pamet" da piše taj zakon kako bi zarade u Srbiji bile manje, već da je cilj da se uredi sistem kako bi zapošljavanje postalo jednostavnije.

"Reforme ne mogu da se zaustave, mi propadamo pod ovim neradom I sistemom već duže od 10 godina, to mora da se promeni, imali smo pljackašku privatizaciju, ona ne može da se nastavi, inače će Srbije propasti", rekao je Radulović.


Izvor: Beta
Foto: Beta - Slobodan Miljević

državajavni sektorministarstvo privredeSaša Radulović