Havarija na Dunavu: Rezultati analize vode u narednih 48 sati

Barža dužine oko 50 metara pod teretom prevrnula se jutros u 7 i 20 na sidrištu Luke "Beograd", a prema rečima načelnika Uprave za vanredne situacije u Beogradu Radeta Miloševića nema informacija da je prilikom prevrtanja neko povređen. Gradski Zavod za javno zdravlje i Agencija za zaštitu životne sredine uzeli su uzorke vode, a rezultati analize biće poznati sutra ili prekosutra

Lučki kapetan misli da se barža prevrnula zbog prodora vode u teretni prostor kroz rupu na samoj barži. Prilikom prevrtanja iz barže je 840 tona pirita završilo u vodi Dunava.

Gržetić: Pirit nije opasan, ali... "Pirit je mineral koji je prisutan u prirodi, i u tom obliku on nije opasan za ljude. Međutim, on može biti "domaćin" određenim toksičnim metalima, kao što su arsen i olovo, koji mogu ugroziti zdravlje ljudi", kaže za "Blic" Ivan Gržetić, profesor sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Gržetić dodaje da će pirit vremenom oksidovati, i ako je u čvrstom stanju taj proces može potrajati više od godinu dana. Ako je, međutim, pirit u kristalnom stanju, ili ako je u pitanju piritska izgoretina, to znači da je već napola oksidovan i da će ga voda lako odvući dalje. "Veoma je nepopularno sada davati bilo kakve procene, treba sačekati detaljnije analize", rekao je Gržetić.

Tehnički direktor javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" Vladimir Batalović je rekao agenciji Beta da se sutra očekuju rezultati analize vode reke Dunav, uzorci su uzeti i uzvodno, i nizvodno.

- Čekaju se laboratorijski nalazi vode, da se vidi kakve sve supstance se u njoj nalaze i da li su opasne, pa će se odlučivati da li se barža vadi iz vode ili ide na monitoring - rekao je on.

Po rečima Batalovića, čeka se i tehnički pregled barže, da bi se utvrdilo zbog čega se i kako ona prevrnula. On je rekao da je ta barža jedna od četiri pod zastavom Hrvatske.

I u gradskom Zavodu za javno zdravlje potvrđuju da su uzorci vode uzeti i da će sutra ili prekosutra stići rezultati analize.

- Analiza će se pre svega koncentrisati na to da li su u tovaru bili prisutni elementi teških metala kao što su olovo, bakar i arsen, koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi. Kakvi god budu nalazi uzorka, očekujemo da se spovede dugotrajni monitoring kvaliteta vode - navode u Zavodu za javno zdravlje. Oni dodaju da očekuju da će ekipe "Beogradvoda" pokrenuti sanaciju havarije.

Zaustavljena proizvodnja vode u pogonu "Vinča" JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” je danas u 10 sati preventivno zaustavilo proizvodnju vode na pogonu za proizvodnju „Vinča” zbog prevrtanja barže na Dunavu. Zbog zaustavljanja rada PPV "Vinča" do daljeg će bez vode biti potrošači koji se snabdevaju vodom sa ovog proizvodnog pogona, naselja Vinča i Leštane. Proizvodnja će ponovo biti pokrenuta po dobijanju odobrenja od nadležnih gradskih institucija. „Beogradski vodovod” će za prioritetne potrošače obezbediti auto-cisterne s pitkom vodom.

Više o prevrtanju barže pročitajte ovde

Izvor: Blic

analizabaržadunavhavarijarezultativoda za pi?e