Pronađena nova piramida u Egiptu starija od sedam svetskih čuda

Iako su naučnici i ranije znali za njeno postojanje ova piramida je ostala prekrivena debelim slojem peska sve do 2010 .godine, kad je grupa arheologa predvođena Gregori Marourdom počela otkopavanje. Rezultati četvorogodišnjeg istraživanja nedavno su predstavljeni na simpozijumu Društva egiptologa u Torontu.

Od stepenaste piramide, stare oko 4,600 godina i visoke 13 metara, sada je ostala samo trećina. Blokovi od kojih je izgrađena odnošeni su vekovima.

Ova impozantna građevina spada u takozvane "provincijske" piramide kakve su u centralnom i južnom delu Egipta gradili faraon Huni (vladao od 2635 do 2610. god. p. n.e.) ili Snefru (vladao od 2610- do 2590 p.n.e). Za njih je specifično to što nemaju unutrašnje odaje i nisu namenjene da budu grobnice.

Svrha ovih objekata je misterija. Najprihvaćenija je pretpostavka da su građene da bi predstavljale simbol božanske moći faraona.

"Na samoj građevini se vidi da je konstruisana sa puno pažnje i uz vrhunsko umeće izgradnje objekata od kamena, koje se posebno vidi na tome kako su podešeni najznačajniji blokovi", rekao je Marourdom za LiveScience.

Na zidovima piramide pronađeni su hijeroglifi koji prikazuju ljude koji sede, četvoronožne životinje, list trske i pticu.

"Ovo su uglavnom privatni i grubi natpisi koji su najverovatnije povezani sa datumima sahrana dece koji su ispisani ispod njih, pri dnu piramide", objašnjava Marourdom.

Istraživači veruju da hijeroglifi i datumi smrti nemaju veze sa prvobitnom svrhom piramide kojoj je, po mišljenju naučnika, građevina služila manje od 50 godina.

Pretpostavlja se da je piramida napuštena u vreme građenja Velike piramide u Gizi (najstarijeg od sedam svetskih čuda) po nalogu faraona Kufua i da su u to vreme svi resursi zemlje bili preusmereni na jedan projekat.

Izvor: rt.com

egipatpiramida