Kineske pande stigle u Brisel, dočekao ih belgijski premijer

Pande, koje su teške 110 kilograma svaka, putovale su teretnim avionoma iz Kine do Belgije. Ženku Hao Hao od četiri godine i mužjaka po imenu Sing Hui dočekalo je više od 100 novinara i učenika iz briselskih škola. Pande su potom kamionom u pratnji policije krenule u zoološki vrt oko 60 kilometara od Brisela.

Zoo vrt je potrošio deset miliona evra za prikladan doček i smeštaj životinja. Pande će imati specijalni prostor s pećinom, bazenom i plantažom bambusa.

Belgijski mediji navode da će zoo vrt plaćati Kini oko miliona evra "zakupa" za pande godišnje. Mediji dodaju da su pande diplomatski instrument kineskih vlasti, kao i izvor prihoda.

Džinovska panda je krupni sisar iz porodice medveda i poreklom je iz centralno-zapadne i jugozapadne Kine. Iako pripada redu zveri koje karakteriše ishrana mesom, džinovska panda se u 99 odsto slučajeva hrani mladicama i listovima bambusa.

Pande su izazvale odgovarajuću pažnju i aerodromskog obezbeđenja

Ta vrsta pande je ugrožena vrsta životinja. Procenjeno je da je u diviljni preostalo samo 2.000 pandi i da skoro 200 živi u zatočeništvu u Kini. U Kini je zakonom panda zaštićena, zabranjen je izvoz ili poklon ovih retkih životinja.

Foto: Beta/AP Photo/Virginia Mayo
izvor: Blic

belgijakinapandepremijer