Krim proglasio pripajanje Rusiji, Savet bezbednosti Ukrajine traži mobilizaciju

Parlament na Krimu je proglasio da će da se pripoji Rusiji, iako referendum na kome će to biti doluženo treba da se održi tek 16. marta.

Parlament je usvojio deklaraciju o nezavisnosti od Ukrajine, koja je neophodna za održavanje martovskog referenduma.

"Ovaj dokument je veoma bitan za referendum i buduće pripajanje Rusiji",
naveo je zvaničnik parlamenta za RIA novosti.

Dokument je usvojen na vanrednoj sednici. 78 od 100 parlamentaraca su glasali za usvajanje deklaracije.

Predsednik prelazne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk je danas optužio Rusiju da svojim sve većim vojnim prisustvom u ukrajinskom autonomnom regionu Krimu pokušava da podrije svetski bezbednosni sistem.

Jacenjuk, koji će u četvrtak otputovati u SAD gde će razgovarati sa američkim predsednikom Barakom Obamom, izjavio je govoreći o situaciji na Krimu: "Ovo nije konflikt izmedju dve strane. Ovde je reč o aktivnostima Ruske federacije koje imaju za cilj da podriju sistem globalne bezbednosti", preneo je Rojters.

"Ukrajina je i dalje otvorena za transparentne pregovore sa Rusijom u cilju izgradnje novog odnosa u kojem će Moskva priznati nezavisnost Ukrajine i njen teritorijalni integritet"
, rekao je Jacenjuk u ukrajinskom parlamentu.

Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine traži objavu delimične mobilizacije

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine traži od parlamenta da u zemlji formira nacionalnu gardu i objavi delimičnu mobilziaciju, saopštio je na zasedanju Vrhovne rade u utorak Aleksandar Turčinov kome je parlament poverio dužnost predsednika države, objavile su danas RIA Novosti.

"Formirati nacionalnu gardu na osnovu unutrašnje vojske koja će imati za cilj zaštitu zemlje i gradjana od spoljašnjeg i unutrašnjeg napada. Objaviti delimičnu mobilizaciju u nacionalnu gardu Ukrajine i u oružane snage Ukrajine"
, pročitao je Turčinov zahtev SNBO.

Po njegovim rečima, mobilizacija će se odnositi na one koji već imaju iskustva u službi oružanih snaga."Nije reč o osamnaestogodišnjoj deci", rekao je Turčinov.

Svetska banka spremna da pomogne Ukrajinu sa tri milijarde

Svetska banka je saopštila da je spremna da ove godine ponudi novu pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara, kako bi pomogla Kijevu u sprovodjenju reformi i da bi podržala ključni razvojni projekti.

Svetska banka je sinoć navela da je "spremna da i dalje podržava ukrajinski

narod" nakon što je privremena vlada u Kijevu zatražila pomoć.

"Posvećeni smo pružanju podrške narodu Ukrajine u ovim teškim vremenima i nadamo se da će se situacija u zemlji brzo stabilizovati"
, naveo je u saopštenju predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Izvor: Blic/ foto: Wikipedia/AP

krimmobilizacijanezavisnostrusijaukrajina