Dačić: Ako zaboravimo istoriju ponovo ćemo je preživeti

Foto: Miloš Miškov / Beta

"Narod koji zaboravlja svoje žrtve i svoju istoriju osuđen je da je ponovo preživljava. Moramo da čuvamo sećanje na sve one koji su branili našu zemlju" rekao je Dačić novinarima nakon polaganja venca.

Dačić je rekao da se od ove godine u međunarodnoj zajednici više priča o pravnom okviru za bombardovanje SRJ i kazao da njega nije bilo 1999. godine.

"Danas Srbija vodi jednu politiku koja pokušava da mirnim putem reši sve probleme sa kojima se suočava i daj bože da se ovakve stvari više nikada ne ponove"
, rekao je Dačić.

Vence na spomenik su položili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i porodice ubijenih pripadnika 210. bataljon veze Vojske Jugoslavije zastavnika Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar pravosuđa Aleksandar Antić i zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Nakon intoniranja državne himne i minuta ćutanja, jerej Nenad Đurdjđević održao je pomen poginulim zastavnicima i svim žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine.


Foto: Saša Đorđević / Beta

Komandant 210. bataljona veze major Željko Lukić istakao je da je tokom 78 dana bombardovanja na Srbiju bačena 21.000 tona eksploziva dok je 1.150 NATO aviona ispalilo 1.300 krstarećih raketa i oko 2.900 bombi.

U ratu je poginuo 41 pripadnik Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane (RV i PVO).

Brdo Straževica u Rakovici bio je tokom rata podzemni komandni centar RV i PVO i bio je najčešća meta NATO avijacije.


Beta

ivica dačićNato bombardovanje