BEER FEST 2009 - Dan IV

Prođe još jedna muzičko-pivska subota koja je donela mnogo dobrog raspoloženja, veselog ritma, ali i pomalo sete. Svima je bar na tren kroz glavu proletelo – još samo jedno veče, i onda cela godina čekanja do sledećeg Bir festa.

I ove noći su se, sasvim očekivano, desetine hiljada, može se slobodno reći fanova Bir festa, sjatile na Ušće. Krcato ipak nije bilo kao, na primer, u četvrtak, kada se kombinacija Jagode / Rundek / Rambo očigledno ispostavila kao dobitna. Ovoga puta izostalo je neko veliko eks-Ju ime koje ima opštu naklonost publike. Može se reći da su „hedlajneri“ bili Let 3, ali treba imati u vidu da broj ljudi koje na ovakvim manifestacijama takav tip benda i privuče i odbije – nikako nije zanemarljiv.

Naravno, ni ovoga puta ekscentrični rokeri iz Rijeke nisu razočarali svoje fanove. Brzinom munje su se transformisali iz crnih plastičnih kabanica u belo, iz belog u šljašteće, a od uvodne „Vjeran pas“ nizali su dobro poznate teme, izmešane sa tekstom koji je izgovarala – glava robota. Opet se, kao i pre pet meseci na koncertu u Domu omladine, bendu pridružio Orhan iz riječke grupe Davidof Kings.

Let 3 su, negde pri sredini nastupa, vezali dve pesme koje dobro poznaju i oni što ne spadaju u njihove obožavaoce – „Dijete u vremenu“ i „Riječke p..ke“ što je, očekivano, dovelo do prave ekstaze u publici i horskog pevanja refrena, u duhu najkomercijalnijih mejnstrim bendova.

Iz jastuka je letelo perje, a ako je neko, gledajući u sat, vremenom pomislio da će ovaj njihov nastup proteći bez čuvenog „performansa“ sa zadnjicom, grdno se prevario. Leteli su čepovi po ko zna koji put - Riječani rekoše da je to bilo istorijsko ispaljivanje, pred rekordnim brojem ljudi. Nije zaobiđen ni prednji deo - doduše, ovoga puta je sve proteklo bez falusoidnih asocijacija i akrobacija, udaralo se samo u pesmi...naravno, „K..cem u čelo“.

Uz slike i snimke koje ovde vidite, atmosferu za vreme nastupa „Let 3“ možete sebi još vernije dočarati ukoliko pogledate video klipove na „Jutjubu“ postavljene od strane našeg portala.

Za mnoge neočekivano, imali su Prlja, Mrle i ekipa jako zanimljivu „predgrupu“. Francuski bend Joke neguje kombinaciju regea, panka, roka, uz izraženo dobru komunikaciju sa publikom. Očigledno ih zanima prizvuk Balkana, već su nastupali, recimo, u Makedoniji, pa nije ni čudo što se posetioci sa bine naslušaše simpatičnog srpskog a la „Mi smo j..eni Francuzi“ ili „Ljubav je nešto najbitnija u život“. Ne samo to - poželeše Joke da publika, uz domaću podršku, u njihovoj interpretaciji čuje nešto što će razumeti i zajedno sa njima pevati, te naučiše više nego korektno da odsviraju megahit „Buđav lebac“, a za kraj je usledila - oda rakiji.

Uopšte, poseban pečat ovogodišnjem Bir festu daju odlični strani bendovi koji su, do sada, bili uglavnom nepoznati našoj javnosti. Prve večeri je prisutne oduševila bugarska "Wickeda", a sinoć, uz "Joke", odmah posle „Leta 3“ – „Los Ninos De Los Ojos Rojos“. Šta sve tu nije pomešano... Španci koji nose škotske suknje i sviraju, između ostalog, „Moja mala nema mane...“ – može li da se napravi čudnija kombinacija?

Na binu je zatim stupio, redovnim posetocima Bir festa već dobro poznat, multinacionalni sastav „Emir & Frozen Camels“, a pre „Tuborg DJ seta“ čuli su se i hitovi grupe U2 u izvođenju njihovog tribjut benda. „Original“ je nedavno gostovao u Zagrebu – mi, bar ovog leta, moramo da se zadovoljavamo cover grupom sa naših prostora koja to što radi – radi sasvim solidno. Još lepše reči zaslužuje „Band X“, tribjut sastav grupe AC / DC koji je pobrao sve pohvale sa „najpoželjnijeg“ mesta, tj od same australijske grupe. Šteta je što im sinoć „žreb“ nije bio naklonjen – bilo čiji nastup u 19.00 ne može da izazove veću pažnju.

Još samo jedno veče Bir festa... Ne, ne, bolje da se olovka što pre zaustavi, da se predupredi žalopojka dolepotpisanog. Uz redovan pivski, za kraj nas očekuje bogat muzički meni, širim masama prijemčiviji od subotnjeg, a neće izostati ni tradicionalno takmičenje u ispijanju tečnosti u čiju slavu Festival piva i postoji.

Tekst: Milan Ćunković
Video: Mirjana Ristić
Foto: Marko Risović

beer fest