Menopauza nije bolest, već stanje sa kojim se treba izboriti!

“Ohladite” se

Naleti vrućine i noćno znojenje su uobičajenii simptomi menopauze. Pruzrokovani su “kvarom” na mehanizmu u telu koji je odgovoran za kontrolu telesne temperature. Simptomi se mogu pojaviti i pre prestanka ciklusa, ali su uobičajeni za prvu godinu nakon poslednjeg ciklusa. Kako da pommognete sebi u ovom slučaju?

-Nosite lakšu i tanju odeću

-Neka vam spavaća soba bude hladnija dok spavate

-Više vežbajte

-Pokušajte da smanjite nivo stresa

-Izbegavajte “okidače” kao što su začinjena hrana, kofein, pušenje i alkohol

Pokušajte da se opustite

Psihološki simptomi mogu uključivati pojavu anksioznosti, pad raspoloženja, razdražljivost, konstantan umor i nedostatak energije. Kako god, ovaj period ženama može biti stresan jer se suočavaju sa starenjem, gubitkom nezavisnosti, ali i smrću roditelja ili bračnog partnera, razvodom, sindromom “praznog gnezda” kada deca odrastu i napuste dom... Zato je teško reći da su svi psihički simptomi rezultat menopauze. Sledeće taktike mogu vam popraviti raspoloženje.

-Dosta se odmarajte

-Redovno vežbajte

-Idite na opuštajuće vežbe, kao što je joga

Dobro spavajte

Miran san će vam pomoći da se izborite sa noćnim znojenjem i drugim simptomima menopauze. Poboljšajte svoj san tako što nećete vežbati najmanje dva sata pre odlaska na spavanje, ali i naterajte sebe da svako veče idete u krevet u isto vreme.

Vežbajte

Činjenice pokazuju da aktivnije žene manje pate od sindroma menopauze, za razliku od onih koje ne vežbaju. Vežbanje je važno, ne samo za oslobađanje od kratkoročnih simptoma, već i za borbu protiv srčanih oboljenja i osteoporoze.Vežbanjem ćeteodržati jakim i kosti i mišiće koji ih podupiru. Takođe ćete biti mnogo pokretniji i fleksibilniji, što će svakako poboljšati sveopšto stanje. Aerobik je najjednostavniji izbor, ali možete tome dodati i brzo hodanje tri puta nedeljno, što je sjajna i “jeftina” vežba.

Prestanite sa pušenjem

Žene pušači ulaze u menopauzu mnogo ranije od nepušača. Takođe imaju pojačane simptome kao što su talasi vrućine, noćno znojenje. Loše reaguju na uzimanje lekova u menopauzi, teže se oporavljaju od napora i stresa. Zato, nikad nije kasno da ostavite cigarete, imate za to dobar razlog!

Izvor: nhs

Foto: Yayimages

bolestmenopauzaosteoporozaSanvežbanje