Lekovita trpeza: Top pet belih šampiona koji čuvaju zdravlje

1.Karfiol
Ovo povrće iz roda krstašica sadrži sumporna jedinjenja koja su odlična u borbi protiv karcinoma. Takođe, karfiol jača koštani sistem i održava krvne sudove zdravim. Jedite ga često, najbolje skuvanog na pari; tako će zadržati sve nutritivne vrednosti.

2. Pečurke
Sadrže malo kalorija, malo masti, nemaju ni holesterol ni gluten, pa su idealne za osobe koje su intolerantne ili alergične na gluten. S druge strane, pečurke su rudnik selena, kalijuma, riboflavina, niacina i vitamina D koji je neophodan za zdravlje kostiju i kože. Idealne su za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

3. Beli luk
Pospešuje rast kose, čisti akne, snižava povišeni krvni pritisak i ima antibiotska svojstva. Jednako je delotvoran i ako ga jedete u svežem stanju, ali i ako ga dodate u jelo pred kraj kuvanja.

4. Crni luk
Iako ima specifičan i jak miris, ovo belo povrće smanjuje rizik od pojave karcinoma, čuva srce, sprečava pojavu dijabetesa i jača imuni sistem.

5. Krompir

Beli krompir sadrži više vlakna i kalijuma od bilo kog drugog povrća ili voća. Pun je vitamina C, vitamina B6 i magnezijuma, pa je preporučljiv osobama koje pate od grčeva u mišićima i problema sa probavom.

Priredila: S.M./Huffingtonpost
Foto: sxc.hu

beli lukcrni lukkarfiolkrompirpe?urkezdravlje